ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ10072022

Τρι, 09 Αυγ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΚΟΜΗ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΚΟΜΗ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Τον άμεσο εξοπλισμό τους ώστε να γίνει δυνατή και σωστά η τηλεκπαίδευση ζητείται με ερώτηση στη Βουλή

Το πρόβλημα εντοπίστηκε μήνες πριν στην αρχική εκδήλωση της πανδημίας. Πολλά σχολεία της Εύβοιας δεν είχαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να λειτουργήσει η τηλε-εκπαίδευση. 
Ακόμα χειρότερα, σε ορισμένες περιοχές δεν υπήρχε καν δίκτυο (!). Πάρα το γεγονός ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε αμέσως, δεν λύθηκε, αν και πέρασαν αρκετοί μήνες. Αυτό καταγράφεται σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής Εύβοιας Θ. Ζεμπίλης.

Ο κ. Ζεμπίλης, επισημαίνει την ανεπάρκεια των υποδομών τηλεκπαίδευσης και την έλλειψη του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού σε σχολικές μονάδες της Εύβοιας, ζητώντας παράλληλα την ενίσχυση των σχολείων και των οικονομικά ασθενών μαθητών με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Ο κ. Ζεμπίλης αποκαλύπτει ότι σε πολλές περιοχές τόσο της Βόρειας και Βορειοκεντρικής επαρχίας, στην Ιστιαία, το Μαντούδι και την Αγία Άννα, όσο και της Νότιας, σε χωριά της Κύμης, των Κονιστρών και της Καρύστου, η τηλεκπαίδευση διεξήχθη με προβλήματα λόγω έλλειψης εξοπλισμού, αλλά και της κακής συνδεσιμότητας με το διαδίκτυο.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις σε απομακρυσμένες Κοινότητες της Εύβοιας, όπου δεν υπάρχουν υποδομές για σύνδεση στο διαδίκτυο, ενώ και η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών δεν διαθέτει ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αντίστοιχα, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που η σχολική μονάδα δεν διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να ανταποκριθεί απρόσκοπτα στην εξ´ αποστάσεως εκπαίδευση.

ΚΑΛΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΜΕΝΟΥΝ
Ο κ. Ζεμπίλης, υπογραμίζει ότι στην πρώτη προσπάθεια «αναχαίτησης» του κορωνοϊού την άνοιξη, το καινοτόμο τότε εγχείρημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στέφθηκε με επιτυχία, καθώς το Υπουργείο και οι διδάσκοντες προσαρμόστηκαν άμεσα στις απαιτήσεις και κατάφεραν να αξιοποιήσουν το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και τις πλατφόρμες εκπαίδευσης.
Επισημαίνει όμως ότι μόλις στο 11% των ελληνικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο 15% της κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο 19% της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέχεται υψηλή ευρυζωνική ταχύτητα.
Παράλληλα, όσον αφορά τον σύγχρονο εξοπλισμό, το ποσοστό των σχολείων που εφαρμόζουν ισχυρή πολιτική και λαμβάνουν ισχυρή στήριξη ως προς την ψηφιακή εκπαίδευση είναι χαμηλότερο στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ως εκ τούτου, ακόμα και οι ψηφιακά καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τη χρήση των δεξιοτήτων τους στην σχολική αίθουσα.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται η Κυρία Υπουργός:
1) Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ψηφιακής εκπαίδευσης και την ισότιμη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση;
2) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία, για την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ της προμήθειας tablets και laptops, για τον εξοπλισμό σχολικών μονάδων, πανεπιστημίων, καθώς και των οικονομικά ασθενών μαθητών και φοιτητών;  
3) Ποιες δράσεις προγραμματίζονται για την εξ ΄αποστάσεως επιμόρφωση, καθώς και την εν γένει εξοικείωση  των εκπαιδευτικών με τα ψηφιακά μέσα τηλεκπαίδευσης;»