ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ05252020

Δευ, 25 Μαϊ 2020 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

Καταγγελία των οικότροφων και ερώτηση στη Βουλή για να υπάρξουν παρεμβάσεις

Τραγικές είναι οι συνθήκες διαβίωσης των οικότροφων του ΤΕΙ Χαλκίδας στα Ψαχνά Ν. Ευβοίας, καθώς τόσο στις αίθουσες διδασκαλίας όσο και στην εστία, η κατάσταση που επικρατεί, με σωρούς σκουπιδιών και ακαθαρσίες, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους.

Εκτός αυτού οι οικότροφοι σπουδαστές, όπως καταγγέλλουν,  είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο με τον αμίαντο που υπάρχει στις πόρτες των μπαλκονιών των δωματίων τους ενώ αναγκάζονται άλλοτε για μέρες και άλλοτε για εβδομάδες, να μένουν χωρίς ζεστό νερό.
Παρά τις κινητοποιήσεις και τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες των σπουδαστών, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για τη βελτίωση της κατάστασης, με την οποία καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι στους χώρους που φοιτούν και ζούνε. Σε όλα αυτά προστίθενται οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή.
Οι φοιτητές ζητούν τα στοιχειώδη, όπως απολύμανση και απεντόμωση σε όλα τα δημόσια κτίρια και χώρους του Ιδρύματος και των κοινόχρηστων χώρων και δωματίων της φοιτητικής εστίας, ενώ απαιτούν να γίνει ουσιαστική συντήρηση και ανακαίνιση των κτιρίων, να αφαιρεθεί ο αμίαντος από όλους τους χώρους του ΤΕΙ και να προσληφθεί άμεσα μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας-φύλαξης.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα, για την αντιμετώπιση των τριτοκοσμικών συνθηκών φοίτησης και διαβίωσης των σπουδαστών και οικότροφων του ΤΕΙ Χαλκίδας;».
ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ
 ΟΙ ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΙ
Οι οικότροφοι του ΤΕΙ Χαλκίδας στα Ψαχνά αναφέρουν σε ανακοίνωση τους: "... Για ακόμη μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με την άθλια και απαράδεκτη κατάσταση όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης τους.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πλέον απειλείται η υγεία και η ασφάλεια των ίδιων των φοιτητών, με τους διαδρόμους και όλο το ΤΕΙ να έχουν πλημμυρίσει από σκουπίδια ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους ποντίκια και φίδια στους χώρους που σπουδάζουμε, κοιμόμαστε και ζούμε! 
Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι οι οικότροφοι σπουδαστές, είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο με τον αμίαντο που υπάρχει στις πόρτες των μπαλκονιών των δωματίων μας, ενώ πλέον είμαστε για μέρες ή και άλλοτε για εβδομάδες χωρίς ζεστό νερό.
Μιλάμε πλέον για μια υγειονομική "βόμβα".
Σε κάθε κινητοποίηση μας για τα αυτονόητα τον 21ο αιώνα ακούμε τα ίδια και τα ίδια ..."θα τα λύσουμε", "εγώ δεν είμαι υπεύθυνος", "λεφτά δεν υπάρχουν", ακόμη και ότι δεν είναι νόμιμο να τα έχουμε όλα αυτά.
Ως εδώ λοιπόν κύριοι! Με τη ζωή μας δεν επιτρέπουμε να παίζει κανείς!
Την ευθύνη για αυτή την κατάσταση την έχουν στο ακέραιο η κυβέρνηση, το κράτος και το Υπουργείο Παιδείας, η πρώην Διοίκηση του Ιδρύματος και οι πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ.
Είναι υπόλογοι για την τραγική υποβάθμιση των όρων σπουδών και ζωής των σπουδαστών.
Καταρρέουν στην πράξη τα μεγάλα λόγια της ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ καθώς το μόνο που καθημερινά αναβαθμίζεται είναι τα προβλήματα στις σπουδές (δεν υπάρχουν καθηγητές και όσοι είναι δεν επαρκούν, αναχρονιστικός εξοπλισμός ή και ανυπαρξία αυτού, υλικοτεχνική υποδομή περασμένων αιώνων) .
Όσο για το πως ζούμε μια βόλτα στις τουαλέτες που δεν μπορούμε να πάμε φτάνει και περισσεύει για να βγάλει ο καθένας συμπέρασμα. 
Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση-παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας!
Να γίνει εδώ και τώρα απολύμανση και απεντόμωση από όλα τα δημόσια κτήρια και χώρους του Ιδρύματος και  των κοινόχρηστων χώρων και δωματίων της Φοιτητικής Εστίας.
Να γίνει ουσιαστική συντήρηση και ανακαίνιση των κτιρίων.
Να αφαιρεθεί ο αμίαντος από όλους τους χώρους του ΤΕΙ.
Πρόσληψη εδώ και τώρα μόνιμου και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας-φύλαξης.
Πλήρης στελέχωση του ιατρείου και της τεχνικής υπηρεσίας του ΤΕΙ.
Ζεστό νερό-θέρμανση για όλους και κάθε μέρα.
Αναβάθμιση και δωρεάν χρήση πλυντηρίων για όλους τους  εστιακούς σπουδαστές.
Να αποδοθούν οι κοινόχρηστοι χώροι για τις ανάγκες μας με τη δημιουργία αιθουσών ψυχαγωγίας, πολλαπλών χρήσεων.
Δωρεάν internet για όλους τους σπουδαστές σε όλους τους χώρους του ΤΕΙ.
Δωρεάν σίτιση-στέγαση-μετακίνηση όλων των σπουδαστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία-ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας."