ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι05262020

Τρι, 26 Μαϊ 2020 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Νέο όχι Γαβρόγλου για το Πανεπιστήμιο Στερεάς - "Να μην ανακατεύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση" είπε ο υπουργός σε Μπακογιάννη και Δημάρχους

Αμηχανία στους αυτοδιοικητικούς στη Στερεά Ελλάδα μετά το οριστικό ξεκαθάρισμα Γαβρόγλου ότι Δελφικό Πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να γίνει στην Στερέα Ελλάδα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει λόγο στα Ακαδημαϊκά  και πως ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί. 

Η τελική στάση του υπουρού ίσως σημάνει και την (προσωρινή) εγκατάλειψη των θέσεων της περιοχής, αν ληφθεί υπόψιν ότι Χαλκίδα και Ψαχνά είναι υπέρ των προτάσεων Γαβρόγλου.


Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας έχει ήδη ανακοινώσει από τη Χαλκίδα την πρόταση του ΕΚΠΑ για ίδρυση σχολών στη Χαλκίδα και τα Ψαχνά, έχει ήδη ανακοινωθεί η πρόθεση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για υποστήριξη προγραμμάτων στη Βοιωτία αλλά και εξακτίνωση του μέχρι το Καρπενήσι, ενώ παράλληλα εκείνο το οποίο τέθηκε με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο είναι η άμεση ενίσχυση των δύο τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που είναι στη Λαμία, άμεσα, με τμήμα Μαθηματικών.
Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου στη  Λαμία είχε συνάντηση με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας ενώ αργότερα συνάντησε τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και τον Δήμαρχο Λαμιέων Νίκο Σταυρογιάννη.
Υπήρξαν δυο δηλώσεις - βόμβες του κ. Γαβρόγλου. Η πρώτη στο Βόλο ότι το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αφομοιώσει και το ΤΕΙ Στερεάς και πως θα είναι έτοιμο σε δύο μήνες. Η δεύτερη ότι μπαίνει τέλος στις πολιτικές των αυτοδιοικητικών στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Άρα η συνάντηση που είχε με τους αυτοδιοικητικούς που ζητούν το Δελφικό Πανεπιστήμιο δεν είχε νόημα. Ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί και δεν το περιλαμβάνει. «Το σχέδιο που προετοιμάζεται εδώ και έναν χρόνο αφορά κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που αναφέρεται ως ‘συγχωνεύσεις’ ή ‘συνενώσεις τμημάτων’. Αφορά μια στρατηγική συζήτηση για το μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης, η οποία γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μετά το 1982" δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου και συνέχισε: ".Αφορά το αύριο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μας ενδιαφέρει οι όποιες προτάσεις να καταλήξουν σε συναίνεση. Θέλουμε συναινέσεις στη στρατηγική. Το σημαντικό είναι με ποιους όρους συζητούμε αυτό το αύριο». Επιπλέον αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι τις τελικές προτάσεις της επιτροπής των Ιδρυμάτων: «Ζητήσαμε από τα ιδρύματα να μας υποδείξουν τους εκπροσώπους τους, οι οποίοι θα ελάμβαναν μέρος σε μια συζήτηση με σκοπό να καθορισθεί το μέλλον των Ιδρυμάτων. Η λογική αυτής της διαδικασίας, μια διαδικασία “από κάτω προς τα πάνω”, δεν έχει συμβεί ποτέ στη χώρα από το 1974 και μετά και στηρίζεται στην άποψή μας ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν στις επιτροπές αυτές είναι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την Ανώτατη Εκπαίδευση». Και συμπλήρωσε: «Μέχρι σήμερα η συζήτηση που γινόταν στη χώρα αφορούσε την δημιουργία ή μη νέων τμημάτων. Σήμερα δεν επιδιώκουμε να συζητήσουμε με όρους γνωσιακούς αλλά με όρους κοινωνίας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός Πανεπιστημίου το οποίο θα παίζει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνία».
Ο κ. Γαβρόγλου, ενώ αναφερόμενος στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι θα πρέπει να μεταφέρει τις δικές της αναπτυξιακές ανάγκες αλλά δεν μπορεί να καθορίζει το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα. «Μέχρι σήμερα, τοπικά συμφέροντα και, αν θέλετε, καλώς νοούμενα συμφέροντα, καθόριζαν εν πολλοίς το πού θα δημιουργηθούν Τμήματα και Σχολές. Αυτό πλέον δεν μπορεί να ισχύει».
Κατά τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, που διήρκησε περί τη μία ώρα, τέθηκε το θέμα της εμπλοκής της αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση του πανεπιστημιακού χάρτη. Ο υπουργός επανέλαβε τη θέση ότι είναι λάθος να εμπλέκεται η αυτοδιοίκηση σε αυτό το σχεδιασμό. Στη συζήτηση προσδιορίστηκαν σειρά από θέματα τα οποία έχουν σχέση με τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ο περιφερειάρχης υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Στερεάς Ελλάδας να έχει πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Βούληση των δύο πλευρών ήταν να εξαντλήσουν το διάλογο και μάλιστα υπογραμμίστηκε πως κάτι τέτοιο θα γίνει και μέχρι το τέλος του μήνα, έτσι ώστε να βρεθεί κοινός τόπος και να τεθούν στέρεες βάσεις. Ο υπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό παράθυρο για τη συνέχεια, έτσι ώστε «να διευρυνθούν οι δυνατότητες στο μέλλον».
Ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε και με εργαζόμενους, το διδακτικό προσωπικό, τους διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά και εκπροσώπους των φοιτητών. Ο διάλογος ήταν ιδιαίτερα ζωντανός στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου τέθηκαν σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με την επόμενη μέρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Αναφερόμενος στις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που κατατέθηκαν, είπε ότι τις θεωρεί ως προτάσεις για τη βελτίωση του σχεδίου.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του κ. Γαβρόγλου με τον δήμαρχο Λαμίας Νίκο Σταυρογιάννη, ο δεύτερος υπογράμμισε πως «η Στερεά Ελλάδα αξίζει, δικαιούται και έχει όλες τις δυνατότητες να υποστηρίξει το δικό της πανεπιστήμιο». Ωστόσο, ο δήμαρχος προσδιόρισε πως «οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί» και δήλωσε ότι ο ίδιος και ο δήμος «θα είναι έμπρακτα αρωγοί και ενεργητικοί υποστηρικτές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», για να συμπληρώσει πως «εμείς επενδύουμε στη γνώση, στην έρευνα, στα νέα μυαλά και αυτό δεν θα αλλάξει με κανένα νόμο».
Συμφωνήθηκε πάντως να δρομολογηθεί η ίδρυση πειραματικού γυμνασίου και λυκείου στη Λαμία.
Τέλος, σε κλειστή κομματική συγκέντρωση των στελεχών του ΣΥΡΙζΑ στη Λαμία ο κ. Γαβρόγλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει συναίνεση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των σχεδίων του Υπουργείου Παιδείας για τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην περιοχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ