ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ07122020

Παρ, 10 Ιουλ 2020 6pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ

Θα παρουσιαστεί αύριο στα Ψαχνά, "κόντρα" στην πρόταση για δημιουργία Δελφικού Πανεπιστημίου - Γίνεται παράρτημα του ΕΚΠΑ

Αύριο Τετάρτη, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Γαβρόγλου, συνοδευόμενος από τις Πρυτανικές Αρχές του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) θα επισκεφτεί το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στα Ψαχνά, όπου θα παρουσιάσει την πρόταση απορρόφησης του ΤΕΙ Χαλκίδας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η πρόταση προβλέπει την πλήρη κατάργηση των δύο σχολών του ΤΕΙ Χαλκίδας στα Ψαχνά και τη δημιουργία δύο νέων Τμημάτων με αντικείμενα τις ναυτιλιακές σπουδές και την αεροδιαστημική τεχνολογία.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιαμόρφωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιχειρείται από το Υπουργείο, το ΕΚΠΑ προτείνει στη θέση της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ να ιδρύσει το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών και Διαχείρισης Λιμένων, το οποίο θα ανήκει στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και θα έχει έδρα τη Χαλκίδα, ενώ στη θέση της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ, το Τμήμα Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας, το οποίο θα έχει έδρα τη Χαλκίδα και θα ανήκει στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.
Επίσης, προτίθεται να ιδρύσει με έδρα τη Χαλκίδα το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, το οποίο θα ενταχθεί στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Σε δεύτερη φάση, προτείνει μια νέα Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας με δύο Τμήματα, το Τμήμα Ολοκληρωμένης Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και το Τμήμα Διατροφολογίας και Διαιτολογίας.
Στο πλαίσιο της νέας αυτής Σχολής, θα σχεδιαστεί να λειτουργήσουν και διεπιστημονικά Προγράμματα Σπουδών σε συνεργασία με άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Η διδασκαλία θα μπορεί να γίνεται στις εγκαταστάσεις της Χαλκίδας ή της Αθήνας.
Στόχος του επίσης, να δημιουργηθεί μία Τεχνόπολη στην περιοχή και η σταδιακή εγκατάσταση σε αυτή Πανεπιστημιακών και γενικότερα Ερευνητικών Μονάδων Τεχνολογικής Καινοτομίας. Μπορεί το ΕΚΠΑ να φαίνεται ότι κληρονομεί ένα Ίδρυμα με πολλά προβλήματα, αν τελικά η πρόταση υιοθετηθεί από τους αρμοδίους, αλλά μαζί με αυτό κληρονομεί και μεγάλη προίκα, αφού το ΤΕΙ έχει στη διάθεσή του αρκετά στρέμματα γης.
Τέλος, το ΕΚΠΑ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητα λειτουργίας στη Θήβα διετών Προγραμμάτων σε αντικείμενα Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, όπως, μεταξύ άλλων, το Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Εμπόριο, Τεχνικοί Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών, Τεχνικοί Φαρμακευτικών Προϊόντων, η Πρακτική Λογιστική και τα Στελέχη Μάρκετινγκ.
Σε αυτή την πρόταση κατέληξε,λαμβάνοντας υπόψη την εγγύτητα της Χαλκίδας με την Αθήνα, την στρατηγική ανάπτυξης, τις δυνατότητες, το δυναμικό και τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Συνυπολογίστηκαν,τονίζει το ΕΚΠΑ, επίσης, και οι 9 άξονες ανάπτυξης της χώρας, όπως τις έχει θέσει η πολιτεία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 (τουρισμός, ενέργεια, αγροδιατροφή, περιβάλλον, εφοδιαστική αλυσίδα, τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών, υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, υλικά – κατασκευές) καθώς και η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Καινοτομία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Επισημαίνεται ότι οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα και στον τομέα αγροτοδιατροφής, στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και στον τομέα τουρισμού και πολιτισμού.

ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η αυριανή παρουσία των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας ,"κοντράρει" την πρόταση ίδρυσης Δελφικού Πανεπιστημίου που θέλουν όλοι οι αυτοδιοικητικοί και η ΠΕΔ  που συνεχίζουν τις προσπάθειες ίδρυση πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα.
Να σημειωθεί ότι στο Συγκρότημα Χαλκίδας (Ψαχνά) του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας λειτουργούν δύο Σχολές με τα εξής Τμήματα:

Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε.
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Τμήμα Διοίκησης Συστ. Εφοδιασμού
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε.
Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.
Τμήμα Μηχανικών Τεχνολογίας Αεροσκαφών Τ.Ε.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εθιμοτυπική υποδοχή θα γίνει στο Δημαρχείο Ψαχνών. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στους χώρους του ΤΕΙ και παρουσίαση των μελλοντικών εξελίξεων στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση της περιοχής.

Πρόγραμμα:
12:00 Δημαρχείο Διρφύων-Μεσσαπίων:
Υποδοχή από τις Δημοτικές Αρχές Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων
12:30 ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας: Υποδοχή από τις Πρυτανικές Αρχές
12:45 Παρουσίαση των προτάσεων του Υπουργείου και του ΕΚΠΑ
14:00 Γεύμα.