ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι05262020

Τρι, 26 Μαϊ 2020 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ο κ. Παγώνης το ζήτησε, ο κ. Αποστόλου το παραχώρησε - Τι θα γίνει στον αναξιοποίητο χώρο της Αρτάκης

Σημαντική στιγμή για τη δημόσια ζωή της Χαλκίδας. Με την υπογραφή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Αποστόλου, παραχωρήθηκε στον Δήμο Χαλκιδέων για διάστημα 25 χρόνων, το Κέντρο Επαγγελματικής Γεωργικής Εκπαίδευσης, που βρίσκεται στη Ν. Αρτάκη.

Η επίσημη παραχώρηση έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Ιουνίου, κατά την επίσκεψη του Υπουργού στο Δημαρχιακό Μέγαρο “Κότσικα” της Χαλκίδας.
Ο Υπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου Χαλκιδέων, παράλληλα με τη σχετική μελέτη που προσκομίστηκε, εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Εξάλλου, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων ευχαρίστησε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου, αλλά και γενικότερα για τη συνεργασία που υπάρχει με το Υπουργείο.
Σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου Χαλκιδέων, προτείνεται οι εγκαταστάσεις του ΚΕΓΕ να στεγάσουν Αγροτικό Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Εφαρμογών, το οποίο θα λειτουργήσει με υλικοτεχνική υποστήριξη και με ανθρώπινο δυναμικό, που θα διασφαλίσει ο Δήμος, μέσω συνεργασιών, συμφωνιών, συμπράξεων και συμβάσεων με Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς και ίδιες δυνάμεις.
Ακόμη προτείνεται να φιλοξενεί ο χώρος Μετεωρολογικό Σταθμό, εδαφολογικό εργαστήριο και εργαστηριακή υποδομή για βασικές πράξεις Φυτοπαθολογικές και Εντομολογικές.
Επίσης, θα λειτουργεί και πειραματικός αγρός, ως χώρος πιλοτικών εφαρμογών ευφυούς Γεωργίας και θα είναι Δομή που θα διεξάγει πιλοτικές εφαρμογές για την Κτηνοτροφία.
Στην υπογραφή της παραχώρησης παρέστησαν ακόμη οι βουλευτές Γ. Ακριώτης και αρκετά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.


ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Πριν από αρκετές δεκαετίες το Ελληνικό Κράτος είχε οργανώσει ένα δημόσιο δίκτυο αγροτικής εκπαίδευσης και μέσα από αυτό οι αγρότες και γενικότερα οι αγροτικές οικογένειες αποκτούσαν γνώσεις, ανανέωναν το γνωστικό τους επίπεδο σε τομείς που αποτελούσαν την καθημερινότητα του μόχθου τους στο χωράφι και στην κτηνοτροφική εγκατάσταση.
Στη συνέχεια την σκυτάλη της δημόσιας αγροτικής εκπαίδευσης ανέλαβε ο αθηνοκεντρικός ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» που το 2011 συγχωνεύτηκε στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα». Σταδιακά όμως οι παλιές δομές, τα γνωστά Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης που είχαν δημιουργηθεί σε κάθε νομό της χώρας, αποψιλώθηκαν από προσωπικό και διαδικασίες εκπαίδευσης, έμειναν κτίρια άδεια και εγκαταλελειμμένα.
Ανάμεσα στα ΚΕΓΕ που αποδυναμώθηκαν ήταν και το ΚΕΓΕ της Νέας Αρτάκης, το μοναδικό κέντρο δημόσιας γεωργικής κατάρτισης στην Εύβοια.
 Ωστόσο για αρκετά χρόνια το ΚΕΓΕ Νέας Αρτάκης υπήρξε κυψέλη επιμόρφωσης για τον αγροτικό κόσμο της Εύβοιας.