ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι07072020

Τρι, 07 Ιουλ 2020 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΑΙΔΕΙΑ Το 2ο Γενικό Λύκειο Αλιβερίου στο πρόγραμμα Erasmus+K2

Το 2ο Γενικό Λύκειο Αλιβερίου στο πρόγραμμα Erasmus+K2

Εγκρίθηκε για πρώτη φορά η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+K2, με τίτλο: “GEW-Generazione Web Europeo” - H Γενιά του Ευρωπαϊκού ιστού, του 2ου Γενικού Λυκείου Αλιβερίου, για το σχολικό έτος 2017-18. Συντονίστρια χώρα είναι η Ιταλία με το σχολείο Istituto Omnicomprensivo από το Όρτε ενώ συνεργάζονται, εκτός από τη σχολική μας μονάδα, η Ολλανδία με το σχολείο RSG Wolfsbos από το Hoogeveen και η Ισπανία με το σχολείο Colegio Privado Concertado Arboleda από τη Σεβίλλη.


Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία χρόνια (2017-2020) και οι σημαντικότεροι στόχοι του είναι οι ανοιχτές και καινοτόμες πρακτικές σε μια ψηφιακή εποχή και η προώθηση της εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνική επιχειρηματικότητα μεταξύ των νέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το λογότυπο του προγράμματος είναι σχέδιο της ταλαντούχου μαθήτριας της Β’ Τάξης Μαργαρίτας Φρυγανιώτη που προέκυψε μετά από ψηφοφορία 8 μαθητών από τις τέσσερις χώρες. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς υλοποιήθηκαν τρία ταξίδια: δύο διεθνικές συναντήσεις εκπαιδευτικών στην Ιταλία και την Ολλανδία και ένα διακρατικό ταξίδι δραστηριότητας μάθησης, διδασκαλίας, κατάρτισης και επιμόρφωσης μαθητών στην Ισπανία.


Η πρώτη εναρκτήρια συνάντηση εκπαιδευτικών (kick-off meeting) πραγματοποιήθηκε στο Ιταλικό σχολείο του Όρτε 15-17 Νοεμβρίου 2017 και ήταν ιδιαίτερα επιτυχής. Κατ’ αρχάς υπήρξε μια πρώτη αλλά ουσιαστική γνωριμία των δώδεκα εκπαιδευτικών από τις τέσσερις χώρες, οι οποίοι αντάλλαξαν εμπειρίες, όχι μόνο όσο αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών τους αλλά και τον τρόπο ζωής στις χώρες τους, τις συνθήκες εργασίας και τους στόχους των μαθητών τους. Στην Ελληνική αποστολή συμμετείχαν οι καθηγητές του 2ου ΓΕΛ Αλιβερίου Γλάρου Κονδύλω (θεολόγος) υπεύθυνη για την εκτέλεση του σχεδίου, Καρκαλέτση Ευαγγελία (μαθηματικός) και Μαλούκος Ιωάννης (φιλόλογος).


Η δεύτερη συνάντηση εκπαιδευτικών στο Ολλανδικό σχολείο Wolfs bos στην πόλη Hoogeveen 24-26 Ιανουαρίου 2018 συνέβαλε στην πιο ουσιαστική και αποτελεσματική επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και την περαιτέρω προώθηση των στόχων του προγράμματος. Εντυπωσιαστήκαμε από τις εγκαταστάσεις του σχολείου και τις εφοδιασμένες αίθουσες με διαδραστικό πίνακα, προτζέκτορα, βιβλιοθήκη και ατομικά ερμάρια για τους μαθητές. Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησαν τα υπερσύγχρονα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών κι αυτό των Καλλιτεχνικών, το κλειστό γυμναστήριο καθώς και οι χώροι αναψυχής των μαθητών, διακοσμημένοι με φαντασία και έμπνευση. Ιδιαίτερες στιγμές στο Hoogeveen ήταν το δείπνο στο σπίτι της Ολλανδής συναδέλφου και η γνωριμία με τη φιλόξενη Ελληνίδα μετανάστρια που διατηρούσε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης.

Από την Τρίτη 05 εώς και την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος η πρώτη διακρατική δραστηριότητα μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης στο Colegio Privado Concertado Arboleda, στη Σεβίλλη της Ισπανίας, όπου 24 μαθητές από τις τρεις εταιρικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία και Ολλανδία) φιλοξενήθηκαν από τους Ισπανούς εταίρους τους.

Από το 2ο ΓΕΛ Αλιβερίου συμμετείχαν έξι μαθητές: ο Γλάρος Παναγιώτης από την Α΄ Τάξη, οι μαθητές/-τριες Γλάρου Ηλέκτρα Ιωάννα, Δεμερτζής Αντώνιος, Δημολιάνη Νίκη, Ηλία Ιωάννα Μαρία και Καραβά Ευαγγελία από τη Β΄ Τάξη και τρεις συνοδοί καθηγητές η Γλάρου Κονδύλω, υπεύθυνη για την εκτέλεση του σχεδίου, ο Μαλούκος Ιωάννης και η Καρκαλέτση Ευαγγελία.
Οι μαθητές έχοντας ήδη γνωρίσει τους Ισπανούς εταίρους τους μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος στο Facebook βίωσαν τη φιλοξενία των ιδιαίτερα στοργικών Ισπανικών οικογενειών και γνώρισαν σε ικανοποιητικό βαθμό τον τρόπο ζωής των Ισπανών συμμαθητών τους τόσο στις πρωινές δραστηριότητες όσο και στις απογευματινές συναντήσεις όπου ξεναγήθηκαν σε μέρη διασκέδασης των νεολαίων της Σεβίλλης.
Γνωρίστηκαν επίσης μέσω κοινών δραστηριοτήτων με τους Ιταλούς και Ολλανδούς συμμαθητές τους και οι εντυπώσεις τους από τη γνωριμία ήταν ιδιαίτερα θετικές.
Η προετοιμασία των Ισπανών συναδέλφων ήταν εξαιρετική και οι δραστηριότητες σχετικές με το βιώσιμο τουρισμό και την επιχειρηματικότητα, πολύ ενδιαφέρουσες για τους μαθητές μας. Διδάχθηκαν φλαμέγκο από πέντε Ισπανίδες μαθήτριες και την επόμενη μέρα παρουσίασαν παράσταση χορού σε κεντρική πλατεία της Σεβίλλης.
Επισκέφτηκαν τα αξιοθέατα της πόλης, τον καθεδρικό ναό στο ιστορικό κέντρο και το αραβικό ανάκτορο Αλκαζάρ. Επιπλέον είχαν μια εμπειρία βιώσιμου τουρισμού διασχίζοντας με ενοικιασμένα ποδήλατα τις όχθες του ποταμού Γουαδαλκιβίρ και γνωρίζοντας τις συνοικίες της πόλης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Ντονιάνα, νότια της Σεβίλλης.

Την τελευταία ημέρα πριν αναχωρήσουμε πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου συνεστίαση με φαγητά που είχαν ετοιμάσει οι οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές των τριών χωρών.