ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06022023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Όταν το Αλιβέρι ήταν η μπαταρία της χώρας

Όταν το Αλιβέρι ήταν η μπαταρία της χώρας

Σήμερα το βιομηχανικό τοπίο θυμίζει μια ακμάζουσα εποχή για χιλιάδες κατοίκους

Δεκάδες δημότες συμμετείχαν στην επίσκεψη- ξενάγηση που οργάνωσε το Τοπικό Τμήμα Αλιβερίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών στις αρχαιότητες του ΑΗΣ Αλιβερίου, την π. Κυριακή.

Οι επισκέπτες παρακολούησαν την αναδρομή, τεκμηριωμένη με φωτογραφίες και ντοκουμέντα, που έκανε ο Διευθυντής του ΑΗΣ Δημήτρης Κοτρογιάννης από  την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου το 1952 ως την σύγχρονη μονάδα με φυσικό αέριο.

Το μέλος του ΔΣ της Εταιρείας  Δημήτρης Κρόκος, ακολούθως, ξενάγησε τους επισκέπτες στον ενετικό Πύργο που στέκεται ανακαινισμένος πια ανάμεσα στις καμινάδες του εργοστασίου.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών παρέμεινε αμείωτο και στα ρωμαϊκά λουτρά η λειτουργία των οποίων ζωντάνεψε μέσα από την λεπτομερή και παραστατικότατη ξενάγηση που έκανε ο πρόεδρος Τ.Τ, της Εταιρείας Γιώργος Τζάνης.

 Τα ρωμαϊκά λουτρά δημόσια και λαϊκά, λειτούργησαν για τέσσερις αιώνες, με προηγμένο για την εποχή τους υδραυλικό και αποχετευτικό  σύστημα και στο δάπεδο μπορεί κανείς να δει περίτεχνα ψηφιδωτά.

Η ξενάγηση στις αρχαιότητες του ΑΗΣ Αλιβερίου ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην παλαιοχριστιανική βασιλική- σπάνιο ταφικό μνημείο- στον χώρο της νέας μονάδας με φυσικό αέριο. Ωστόσο πόσοι ξέρουν ότι το Αλιβέρι έχει πρωταγωνιστήσει για την ενεργεια στην Ελλάδα; 
 
Το Πρώτο Φως στην Ελλάδα το έδωσε το Αλιβέρι.  Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων στη χώρα μας άρχισε στο Αλιβέρι  το 1873. Δυστυχώς μια φοβερή πλημμύρα το 1897 κατέστρεψε όλες τις επιφανειακές και υπόγειες εγκαταστάσεις εξόρυξης. Η εκμετάλλευση ξανάρχισε μετά τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Το 1922 η ετήσια παραγωγή έφθασε τους 23.000 τόνους και διατηρήθηκε μέχρι το 1927. 
 
Το επόμενο έτος η εκμετάλλευση σταμάτησε για οικονομικούς λόγους. Μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η ανάγκη εξηλεκτρισμού της χώρας οδήγησε στην απόφαση κατασκευής ατμοηλεκτρικού σταθμού στο Αλιβέρι , που θα λειτουργούσε αποκλειστικά με λιγνίτη και θα ξεκινούσε από εκεί ο εξηλεκτρισμός της χώρας , από το πρώτο εργοστάσιο κατασκευής ΔΕΗ στην Ελλάδα . Το 1951 ανέλαβε η ΔΕΗ την υπόγεια εκμετάλλευση των Ορυχείων στο Αλιβέρι, κατορθώνοντας να αυξήσει την παραγωγή σε 750 χιλιάδες τόνους το χρόνο και να τροφοδοτήσει μονάδες συνολικής ισχύος 230 MW. 
 
Το 1955, όταν το Λιγνιτωρυχείο βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία, απασχολούσε 1.300 περίπου εργάτες. Από αυτούς οι 900 εργάζονταν στην υπόγεια εκμετάλλευση και οι υπόλοιποι στην επιφάνεια. Ο καθημερινός μόχθος τους μέσα στα έγκατα της γης, 160 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα σε ένα περιβάλλον υγρό και πνιγηρό προκαλούσε δέος και ίλιγγο στους απλούς ανθρώπους. 
 
Oι σκαπανείς αυτοί εργάζονταν σκληρά τρυπώντας τη γη για να πάρουν το πολύτιμο δώρο της, το λιγνίτη. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι ήταν που έδιναν ζωή στο Λιγνιτωρυχείο Αλιβερίου το οποίο χάριζε φως στη Χώρα μας για τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι το 1988, οπότε έπαψε να λειτουργεί οριστικά. 
 
Όλα αυτά τα χρόνια εκτιμάται ότι από τα υπόγεια έργα εξορύχτηκαν συνολικά 14,7 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη και από την επιφάνεια 3,9 εκατομμύρια τόνοι. Λόγω της ύπαρξης του Λιγνιτωρυχείου, το Αλιβέρι παρουσίασε μεγάλη οικονομική ευεξία, οι εργασίες πολλαπλασιάστηκαν, τα επαγγέλματα κινήθηκαν και η πόλη άνθισε καθώς οικοδομήθηκαν νέα σπίτια και μειώθηκε δραστικά η ανεργία. 
 
Επί 35 ολόκληρα χρόνια – έως το 1988 – το Λιγνιτωρυχείο Αλιβερίου υπήρξε κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και εξέλιξης για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ο ΑΗΣ Αλιβερίου άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1950 , με πρώτες τις Μονάδες Νο 1 και 2 , 40 MW η κάθε μια με καύσιμο τον λιγνίτη , οι οποίες ξεκίνησαν να λειτουργούν το 1952 . Αργότερα το 1967 κατασκευάστηκε η Μονάδα 3 που έκαιγε λιγνίτη και μαζούτ 150 MW μετά κατασκευάστηκε η 4 μονάδα το 1968 150MW με μαζούτ . 
 
Η προμήθεια του Λιγνίτη γινόταν από το Λιγνιτωρυχείο του Αγίου Λουκά περιοχής Αλιβερίου και αργότερα προς τα τέλη του 90 συμπληρωνόταν με λιγνίτη από την εταιρία ΚΟΙΣΕΛΙΚ που είχε ορυχείο στην περιοχή της Κύμης και η μεταφορά γίνονταν με φορτηγά . Ο συνολικός αριθμός απασχόλησης λιγνιτωρυχείο και εργοστάσιο ΑΗΣ Αλιβερίου ήταν πάνω στα 2000 άτομα.