ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ03312023

Πεμ, 30 Μαρ 2023 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ο Πολιτισμός της ελιάς στην Βόρεια Εύβοια

Ο Πολιτισμός της ελιάς στην Βόρεια Εύβοια

Το Πολιτισμικό Σχολειό του Συλλόγου το Αλωνάκι, στο πλαίσιο του πολιτισμικού προγράμματος «Ο πολιτισμός της Ελιάς και του Ελαιόλαδου στη Βόρεια Εύβοια» επισκέφτηκε το διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Γουβών.  

Το  πολιτιστικό πρόγραμμα υλοποιείται από το "ΑΛΩΝΑΚΙ" με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνέργεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας, της Ιεράς Μητροπόλεως  Χαλκίδας, των Δήμων Ιστιαίας Αιδηψού και Ελυμνίων – Μαντουδίου - Αγίας Άννας και τοπικών Συνεταιρισμών.

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι αγκάλιασαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και υποδέχτηκαν αυτό το διαφορετικό Πολιτισμικό Σχολειό του Αλωνακίου.

Γνώρισαν την λαογραφία της ελιάς, τραγούδησαν, χόρεψαν, δραματοποίησαν, ένιωσαν γεύσεις αυτού του ευλογημένου δέντρου, δημιούργησαν podcast (ψηφιακή ηχογράφηση)  και βέβαια έπαιξαν.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε από  έξι δασκάλους του Πολιτισμικού Σχολειού του Αλωνακίου, με  τη συμμετοχή της προϊσταμένης  του Δημοτικού Σχολείου Γουβών Κατερίνα Τρίγκα και τη συνδρομή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας.  

Μετά τα δημοτικά σχολεία Λίμνης, Ροβιών και Γουβών, η επόμενη στάση του Πολιτισμικού Σχολειού θα είναι το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Άννας.

Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους, και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη.

Η σημασία της καλλιέργειας της ελιάς είναι πολύ μεγάλη, ειδικά για τα νησιά, γιατί η ελιά μπορεί να φυτευθεί σε εδάφη που δεν είναι κατάλληλα γιά τα δημητριακά. Ετσι τα καλλιεργήσιμα εδάφη των νησιών που είναι πολύ λίγα μπόρεσαν να αυξηθούν σε σημείο που η ελιά να είναι πιό σημαντικό φυτό σε παραγωγή από τα δημητριακά. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση πληθυσμού των νησιών, η βελτίωση της διατροφής καθώς και η δημιουργία προϊόντων για εμπόριο.

Οι τεχνικές καλλιέργειας της ελιάς και της παραγωγής του λαδιού διαμορφώθηκαν στη ελληνιστική εποχή και διατηρήθηκαν οι ίδιες στον ελληνικό χώρο μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Ετσι από τότε διαμορφώθηκε ο ξύλινος κοχλίας για έκθλιψη και το περιστρεφόμενο οριζόντιο «βόλι» για σύνθλιψη της ελιάς.

Η σημασία ειδικά του λαδιού στην ανάπτυξη του εμπορίου και στον πλούτο των αρχαίων ελληνικών πόλεων είναι τεράστια. Εξίσου σημαντική είναι η χρήση του λαδιού και ο συμβολισμός του στην θρησκεία. Με την έλευση του χριστιανισμού παίρνει ξεχωριστή θέση, από την βάπτιση, λάδι στη κολυμπήθρα, μέχρι την ταφή, λάδι στο φέρετρο κατά την ταφή. Η δύναμη του λαδιού δεν είναι μόνον βιολογική αλλά και μεταφυσική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ