ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ03312023

Πεμ, 30 Μαρ 2023 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Θα σωθούν οι Δίδυμοι Πύργοι της Εύβοιας;

Θα σωθούν οι Δίδυμοι Πύργοι της Εύβοιας;

Τη διατήρηση του μνημειακού αποθέματος του Ληλαντίου Πεδίου και ειδικότερα την αποκατάσταση των Πύργων του Μύτικα ζητά με Ερώτησή του προς την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Οι πύργοι του Μύτικα είναι δύο από τους γνωστότερους πύργους της Εύβοιας, χτισμένοι στα πρότυπα οχυρωματικών κτισμάτων του 15ου αιώνα της δυτικής Ευρώπης. Βρίσκονται στο Ληλάντιο Πεδίο (Μύτικας), σε βραχώδες, αλλά ομαλό δίκορφο ύψωμα. Στη βάση του υψώματος περνά ο ποταμός Λήλας και για το λόγο αυτό θεωρείται ότι ιστορικά, εκτός από αμυντικό σκοπό, οι πύργοι ήλεγχαν τα ύδατα για την παροχή ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής.
Επίσης, στους Πύργους έβρισκαν καταφύγιο οι ντόπιοι σε περίπτωση επιδρομών. Μαζί με τον Πύργο του Βασιλικού (που αποκαταστάθηκε από την ΕΦΑ Χαλκίδας, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ) και το γειτονικό κάστρο των Φύλλων ( το έργο της άρσης ετοιμορροπίας εντάχθηκε στο ΠΔΕ της ΠΣΕ), οι Πύργοι Μύτικα έχουν θεωρηθεί τμήμα μιας αμυντικής αλυσίδας οχυρωματικών κατασκευών κατά μήκος του ποταμού Λήλαντα.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό μνημείο της Εύβοιας, ένα ορατό μεσαιωνικό μνημείο με σημαντική ιστορική αξία, το οποίο χρήζει άμεσης αποκατάστασης, προκειμένου να θωρακιστεί απέναντι στις καιρικές συνθήκες και το χρόνο, να αξιοποιηθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές. Εφόσον δεν αναληφθεί σύντομα δράση για την αποκατάστασή τους, οι “Δίδυμοι Πύργοι” κινδυνεύουν να χαθούν και μαζί τους ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και δη της Εύβοιας.
 
Πίσω από την κατασκευή αυτών των πύργων υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Οι Πύργοι αυτοί (που λέγονται και πύργου του Μύτικα) χρονολογούνται από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Το ίδιο και το κάστρο πάνω από τα Φύλλα, το οποίο κατασκεύασε ο Ιταλός τυχοδιώκτης Λικάριο. Η ιστορία, λοιπόν, λέει ότι εκείνος κατέλαβε για λογαριασμό των Βυζαντινών ένα μεγάλο μέρος της Εύβοιας τον 13ο αιώνα. Αργότερα και συγκεκριμένα το 1470 το Ληλάντιο πεδίο, καθώς και η υπόλοιπη Εύβοια, πέρασε στην κατοχή των Οθωμανών και από το 1830 είναι τμήμα της ανεξάρτητης Ελλάδας.
 
Οι πιο λυρικοί αναφέρουν για την ιστορία τα εξής: Ο ιππότης Λικάριος ζητά λυσσαλέα εκδίκηση για την αγάπη του, τη Φελίζα, που του τη στέρησε ο Δούκας της Εύβοιας. Δε θα διστάσει να προδώσει τους Ενετούς και να συμμαχήσει με τον Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο. Θα κυριεύσει όλη την Εύβοια και νικητής πλέον θα μείνει στο Κάστρο των Φύλλων και στους Δίδυμους Πύργους.

Πάντως ο κ. Ζεμπίλης ερωτά την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αναστήλωση και συντήρηση των Πύργων Μύτικα, συμβάλλοντας στη διατήρηση του μνημειακού αποθέματος του Ληλαντίου πεδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ