ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι12072021

Δευ, 06 Δεκ 2021 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1940 -2020 Ογδόντα Χρόνια Μνήμης στο Πολεμικό Μουσείο

1940 -2020 Ογδόντα Χρόνια Μνήμης στο Πολεμικό Μουσείο

Με 20 οχήματα εποχής στον προαύλιο χώρο, 50 αναβιωτές στρατιώτες του 1940 και ένα διόραμα 30 τ.μ. με συγκλονιστική απεικόνιση, δεν προκαλεί εντύπωση η ενισχυμένη μάλιστα παρουσία της ελληνικής αστυνομίας στο Πολεμικό Μουσείο, λόγω της ανεπανάληπτης κοσμοσυρροής που σημειώθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις (27-28 Οκτωβρίου) για την επέτειο του 1940.

Το "ΔΙΟΡΑΜΑ", με τίτλο “Πίνδος 1940” (Τρισδιάστατη απεικόνιση κλίμακας 1:1, διαστάσεων 30 τμ) το οποίο εκτίθεται στον 1ο όροφο, αποτυπώνει τις σκληρές συνθήκες του Πολέμου, το ηθικό, τη θέληση και την πίστη για τη “Νίκη” των Ελλήνων μαχητών και των γυναικών της Ηπείρου, που τους συνέδραμαν κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες.
Στο Μουσείο δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο! Η αναπαράσταση ήταν απερίγραπτα εντυπωσιακή! Ο κόσμος που συνέρρεε ακαταύπαστα  οδήγησε στην αναγκαιότητα της συνδρομής της Αστυνομίας ...
Το όλον εγχείρημα, ο σχεδιασμός και η εκτέλεσή του έγιναν από τον νέο πρόεδρο του μουσείου Τάσο Λιάσκο, τα Μέλη του Δ.Σ και Ομάδα Εθελοντών.Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της εμπειρίας των διοργανωτών,  οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με μηδενικό κόστος !
Η Ομάδα Αναβιωτών,  Αξιωματικοί και Στρατιώτες του 1940 και τα οχήματα εποχής του Συλλόγου Διατήρησης Ιστορικών Οχημάτων, συνόδευσαν τους επισκέπτες  στο μοναδικό ταξίδι συνάντησης με την Ιστορία...
Εκθεσιακές προσθήκες για το 1940 έγιναν και στα Παραρτήματα των Πολεμικών Μουσείων Θεσσαλονίκης, Τρίπολης και Ναυπλίου.

INFO: Το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών θα είναι ανοικτό καθημερινά, Σάββατο και Κυριακή 10:00 έως 17:00, τηρουμένων των υφιστάμενων μέτρων COVID – 19.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Το 1964 το Ελληνικό κράτος αποφάσισε την ίδρυση Πολεμικού Μουσείου. Με επικεφαλής τον Θουκυδίδη Βαλέντη, αρχιτέκτονα και καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και άλλους διακεκριμένους  Έλληνες επιστήμονες, ξεκίνησε ο σχεδιασμός του Μουσείου. Στις 18 Ιουλίου 1975 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσάτσος και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ εγκαινίασαν το μουσείο των Eνόπλων δυνάμεων. Το κτίριο, με στοιχεία χαρακτηριστικά του κινήματος του εκσυγχρονισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1950, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γνωστών κτιρίων της πόλης των Αθηνών.
Σκοπός και αποστολή του είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων, καθώς και η τεκμηρίωση και μελέτη της πολεμικής ιστορίας της Ελλάδος. Καλύπτει όλες της εποχές της πολεμικής δραστηριότητας από την πρώιμη εποχή του χαλκού μέχρι σήμερα. Το μουσείο λειτουργεί και ως χώρος εκπαίδευσης για σχολικές ξεναγήσεις. Το πολεμικό μουσείο της Αθήνας έχει ιδρύσει παραρτήματα στην Θεσσαλονίκη, στα Χανιά, στο Ναύπλιο και στην Τρίπολη.