ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ05072021

Παρ, 07 Μαϊ 2021 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Αυτό είναι τα αίτημα της πόλης είπε η  Έλενα Βάκα στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη - Ποιες επεμβάσεις πρέπει να γίνουν

Η Χαλκίδα ζητεί την αξιοποίηση του ιστορικού κέντρου της, ξεκινώντας από το έργο της αποκατάστασης του περιβάλλοντα χώρου του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, στο οποίο αναμένεται να ολοκληρωθούν τα πολεοδομικά ζητήματα και η σχετική μελέτη. 
Επιπρόσθετα, ζητά την άμεση δημοπράτηση της ανακατασκευής του εμβληματικού έργου της οικίας στην οδό Παίδων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς και την εξέλιξη των εργασιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρέθουσας.

Τα παραπάνω διατυπώθηκαν σε επίσκεψη στον Δήμο Χαλκιδέων που πραγματοποίησε την π.  Παρασκευή η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη μαζί με κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού, συνοδευόμενη από την Δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, με σκοπό τη διενέργεια αυτοψιών στους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Η Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, έθεσε στην Υπουργό την ανάγκη ανάδειξης των μεσαιωνικών οχυρώσεων της Χαλκίδας, τμήμα των οποίων διασώζεται εντός της Σχολής Πεζικού Χαλκίδας και την ενημέρωσε ότι κατόπιν συζητήσεων με τον Διοικητή, υπάρχει από κοινού ενδιαφέρον για την έναρξη του έργου αυτού. Επιπλέον, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της προστασίας και προβολής του Ιερού της Αυλιδείας Αρτέμιδος στην Αυλίδα και της αναστήλωσης των Δύο Πύργων στην περιοχή του Ληλαντίου.
Τέλος, όσον αφορά στο έργο της αποκατάστασης, ανάδειξης, ανάπτυξης και λειτουργικής επανένταξης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, ήδη από την προηγούμενη ημέρα είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Χαλκιδέων και μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναμένονται οι υπογραφές, ώστε να προχωρήσει η δημοπράτησή του.
ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
"Η επίσκεψη της κ. Λ. Μενδώνη σηματοδοτεί μια νέα αρχή στην πολιτιστική ανάπτυξη το τόπου μας", δήλωσε ο βουλευτής Ευβοίας και πρώην Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης, που συνόδευσε την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της κεντρικής Εύβοιας, προκειμένου να δρομολογήσει και να συντονίσει έργα και δράσεις προστασίας και ανάδειξης των πλούσιων πολιτιστικών πόρων του τόπου μας.
Η αυτοψία της κ. Υπουργού ξεκίνησε από το ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας, την περιοχή του Κάστρου, και συγκεκριμένα από τον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής.
Όπως είναι γνωστό, στο προσεχές διάστημα θα δημοπρατηθεί έργο, προϋπολογισμού 4.7 εκ. ευρώ, για την αποκατάσταση αυτού του εμβληματικού παλαιοχριστιανικού ναού.
Περαιτέρω, έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη για την αναστήλωση της οικίας της οδού Παίδων, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής.
Τα υπό αποκατάσταση αυτά μνημεία, συλλειτουργώντας και με τα υπόλοιπα διατηρητέα μνημεία, θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της ιστορικής συνοικίας της πόλης.
Επίσης η κ. Υπουργός θα επισκεφθεί και υπό εξέλιξη έργα, όπως το έργο της Β´ φάσης της μετατροπής σε αρχαιολογικό μουσείο της Αρέθουσας.
 Επιπλέον, η κ. Μενδώνη θα ενημερωθεί και για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο της Ξηρόπολης, στο Λευκαντί.
Αντίστοιχα, θα έχει ενημέρωση και για την πρόοδο της συστηματικής ανασκαφής από την Ελβετική Σχολή στο Ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδας στην Αμάρυνθο, όπως και για τις δράσεις ανάδειξης και επανάχρησης του Αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας.