ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06232021

Τρι, 22 Ιουν 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ

Διεθνώς, τα σπίτια των μεγάλων προσωπικοτήτων γίνονται Μουσεία με πλήρη αισθητική

Τι συμβαίνει με το σπίτι παπανικολάου στην Κύμη; Ο Δήμος αποφάσισε πριν λίγα χρόνια να αγοράσει το σπίτι του Κυμαίου παγκοσμίου ευεργέτη το οποίο είχε αρχίσει να καταρρέει αφού ήταν χωρίς σκεπή, εγκαταλελειμένο και σε άθλια κατασταση.
Στη συνέχεια ο Δήμος με χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε μπόρεσε, με μελέτη που συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων Ευβοίας, (ΤΥΔΚ), που είχε έδρα στην Χαλκίδα και υπό την αυστηρή της επίβλεψη, να ανακατασκευαστεί το κτίριο εξ αρχής, διατηρώντας την εξωτερική πέτρινη τοιχοποιία του.
Το ποσόν που διατέθηκε συνολικά για την ανακατασκευή του και τον εξοπλισμό του ήταν της τάξεως των 500.000€.
Η μελέτη προέβλεπε (την οποία συνέταξε η ΤΥΔΚ και ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβουλιο), τη σχολαστική διατήρηση της εξωτερικής παραδοσιακής φυσιογνωμίας του κτιρίου και την προσαρμογή των εσωτερικών του χώρων στα σύγχρονα δεδομένα, αφού πέραν των άλλων, όλα τα εσωτερικά παλιά παραδοσιακά στοιχεία του σπιτιού είχαν ολοσχερώς καταστραφεί.
Έγινε μεγάλη προσπάθεια το ισόγειο του κτιρίου να διατηρήσει την παλιά του φυσιογγνωμια το οποίο σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη. Το κτίριο αδειοδοτήθηκε από το Πολεοδομικό Γραφειο Κυμης.
Το ότι δεν επιλέχθη να κηρυχτεί διατηρητέο αφού είχε την εποχή εκείνη ηλικία άνω των 100 ετών, ίσως ήταν και στα θετικά αφού με τη γραφειοκρατία που υπάρχει στον τομέα αυτό, οι καθυστερήσεις αναστήλωσης και ανακατασκευής του θα ήταν ολέθριες για το έτοιμο να καταρρεύσει κτίριο. Σε κάθε περίπτωση, στις 31 Αυγούστου 2014 το κτίριο εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε.
Από τότε επι 6 χρόνια πλέον παραμένει κλειστό.
Εδώ να τονιστεί ότι σε διάφορα μέρη του κόσμου οι κατοικίες διασήμων προσωπικοτήτων έχουν διασωθεί, αναπαλαιωθεί και εκτίθενται στο κοινό ως Μουσεία. Διατηρούν τα έπιπλα, τα σκεύη, τα αντικείμενα, τους χώρους, την αισθητική των ανθρώπων που τα κατοίκησαν, εκπέμποντας κάτι από πνεύμα και τη φιλοσοφία τους στους επισκέπτες.
Για παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε το σπίτι του Einstein στη Βέρνη, της Άννας Φράνκ στο Άμστερνταμ, του Σαλβαντόρ Νταλί στο Cadaqués της Ισπανίας κά.