ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ03282020

Παρ, 27 Μαρ 2020 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΉΡΙΟ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΉΡΙΟ

Αναγγέλεται από την Βούλα Αγιαστρτίτη - Τι θα περιλαμβάνει - Που θα στεγαστεί - Ποιος ο διπλός του σκοπός

Η Χαλκίδα αποκτά σύντομα ένα σύγχρονο Εκθεσιακό χώρο, ο οποίος θα περιγράφει με ένα πλήθος εκθεμάτων την Βιομηχανική ιστορία της Χαλκίδας και την Εύβοιας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ε.Τ.", το Ιστορικό Βιομηχανικό Μουσείο θα στεγαστεί στον χώρο που φιλοξενούσε την Συνεταιριστική Τράπεζα και θα περιλαμβάνει χιλιάδες εκθέματα όπως μηχανήματα, πάσης φύσεως έγγραφα (ακόμη και τιμολόγια), παλιες φωτογραφίες, εμπορικά σήματα, προϊόντα που έχουν διασωθεί, εργαλεία, κάθε είδους ιστορικές αναφορές και πολλά άλλα.

Παράλληλα θα υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό που θα περιγράφει με εκτενείς ή συνοπτικές βιντεο-αναφορές την ιστορία για μονάδες που δεν υπάρχουν πια, αλλά και την βιομηχανική δραστηριότητα περασμένων αιώνων στην Εύβοια.
Ο σκοπός του εν λόγω Εκθεσιακού χώρου θα είναι διπλός: Από τη  μια η Χαλκίδα να αποκτήσει έναν ακόμη χώρο επισκεψιμότητας με ξεχωριστό ενδιαφέρον (μόνο τρία Επιμελητήρια σε όλη την Ελλάδα έχουν αντίστοιχους χώρους) και από τη άλλη να υπάρξει εκπαιδευτική δράση με Σχολεία να μπορούν να ενημερωθούν μέσω οργανωμένων επισκέψεων για μια πτυχή του τόπου τους.
Τα παραπάνω θα αναγγελθούν με κάθε επισημότητα από την Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ.α Παρασκευή Αγιοστρατίτη και τα Μέλη της Διοικητικής Επιτροπής, σε συνέντευξη Τύπου θα έχει θέμα: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ.
Η συνέντευξη θα λάβει χώρα στον 3ο όροφο του Επιμελητηρίου, (Ελ. Βενιζέλου 12 , Χαλκίδα).

ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ
Στο μεταξύ ήδη έχει ξεκινήσει η συλλογή εκθεμάτων με το περίφημο συγκρότημα Σκαλιστήρη να μπορεί να "προσφέρει" εκατοντάδες εκθέματα. Θυμίζουμε ότι η Βιομηχανία Σκαλιστήρη, ήταν εκείνα τα χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα με 5.000 εργαζόμενους και ταυτόχρονα ήταν άκρως εξαγωγική με μεταλλεία κυρίως στη βόρεια Εύβοια, στην ευρύτερη περιοχή του Μαντουδίου.
Αλλά και η Χαλκίδα είναι διάσπαρτη με παλιά εγκαταλειμμένα βιομηχανικά κτήρια, σύμβολα που μαρτυρούν την οικονομική άνθηση της πόλης. Δύο από αυτά, αναστηλώνονται για να γίνουν τα νέα μουσεία της πόλης μας, όπως το κτήριο Αρέθουσα και ο ΑΣΑΧ (πρώην Αλευρόμυλος Δήμητρα), άλλα έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου, όπως το κτήριο Γεωργιάδη, τα βυρσοδεψεία Αναστασίου και Χαρίτου και κάποια αποτελούν παρελθόν, όπως το πρώην Παγοποιείο (νυν εργοστάσιο Δάριγκ) ενώ άλλα κατεδαφίστηκαν για να χτιστούν στη θέση τους σύγχρονα κτήρια, όπως η ΑΒΕΝΑ στο παραλιακό μέτωπο και το εργοστάσιο των Κιαπέκου, Καράκωστα, Λινάρδου στον νέο σταθμό των λεωφορείων.
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ