ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι07142020

Δευ, 13 Ιουλ 2020 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΥΣΤΕΡΕΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΥΛΙΔΑΣ

ΥΣΤΕΡΕΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΥΛΙΔΑΣ

Ο Ναός Αρτέμιδας έχει παραμείνει χωρίς φροντίδα από το 1956 - Προτάσεις για την άμεση προβολή και οργανωμένη επισκεψιμότητα του με το "Διάζωμα"

Επείγει πλέον η σωστή ανάδειξη του Ναού της Αρτέμιδας και της Αυλίδας και είναι πράγματι απορίας άξιον γιατί στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, δεν υπήρξε καμία αναφορά στο θέμα.


Με αφορμή την απουσία αναφοράς, οι "Ενεργοί Πολίτες Στερεάς Ελλάδας" και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Χαϊνάς που συμμετείχαν στη συζήτηση για την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ». πήραν θέση.
Σε ανακοίνωσή τους μιλούν για ένα έργο πολύ σημαντικό που θα ενοποιήσει και θα αναδείξει τους αρχαιολογικούς χώρους της Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με το “Διάζωμα”. Τονίζουν όμως ότι στο σχέδιο δράσης έλειπε παντελώς το όνομα της Αυλίδας και της Αυλίδειας Αρτέμιδας, ονόματα με παγκόσμια ακτινοβολία. Αναφέρουν συγκεκριμένα:
"Είχαμε επισημάνει τη μεγάλη και ασυγχώρητη αυτή παράλειψη από την πρώτη στιγμή που συζητήσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα αυτό, με την παρουσία του κ. Μπένου του “Διαζώματος”, ο οποίος μάλιστα στην ομιλία του μετά τη δική μας τοποθέτηση, είχε αναγνωρίσει την έλλειψη αυτή και είχε συμφωνήσει ότι θα υπήρχε διόρθωση, αν δεν κάνουμε λάθος.
Όμως ο ναός της Αυλίδειας Αρτέμιδας, μπορεί να έλειπε από την εισήγηση, αλλά βρίσκεται εκεί, όπως την αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη του Ιωάννη Θρεψιάδη το 1956. Σήμερα μπορεί να είναι ανάμεσα σε παραπήγματα και σε χορτάρια, αλλά είναι εκεί και περιμένει τη γενιά των νεοελλήνων που θα την αναγνωρίσει και θα την αναδείξει όπως της αξίζει.

Η πρόταση που καταθέσαμε ήταν :
1. Να συμπεριληφθεί το όνομα της Αυλίδας και ο κόμβος της Χαλκίδας να γίνει Χαλκίδα-Αυλίδα σε συνεννόηση και με το “ΔΙΑΖΩΜΑ”.
2. Να διαθέσουμε σε πρώτη φάση από τον προϋπολογισμό της Χωρικής επένδυσης, ένα ποσό της τάξης των 200 χιλιάδων ευρώ για την οριοθέτηση του αρχαιολογικού πάρκου, τη δημιουργία μονοπατιών ενοποίησης και την τοποθέτηση επιγραφών στα άνω των 25 σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής της Αυλίδας. Παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά, ώστε να μετατραπεί η Αυλίδα και η ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, σε έναν μεγάλο πόλο πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Διασυνδεδεμένος μάλιστα με τoν αρχαιολογικό χώρο της Ερέτριας και των Δελφών, δημιουργείται ένα τρίγωνο, με παγκόσμιο ενδιαφέρον και σημασία, δίνοντας μεγάλη προστιθέμενη αξία στο πολιτιστικό προϊόν της Στερεάς Ελλάδας και της χώρας γενικότερα".
Μετά την παραπάνω παρέμβαση, υπήρξε διαβεβαίωση από τους εισηγητές ότι αυτά τα θέματα θα επανεξεταστούν με στόχο να ενταχθούν στο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.