ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ05272020

Τρι, 26 Μαϊ 2020 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Όταν ο Λουδοβίκος ΙΔ χαρτογραφούσε Εύβοια - Κυκλάδες

Όταν ο Λουδοβίκος ΙΔ χαρτογραφούσε Εύβοια - Κυκλάδες

Η σπουδαία έκθεση  «Αρχιπέλαγος 1685-1687, παρουσιάζει σπάνιο υλικό

 

Για πρώτη φορά εκτίθενται 39 παγκοσμίως σπάνιοι χειρόγραφοι γαλλικοί χάρτες της Εύβοιας και των Κυκλάδων, εξαιρετικής τέχνης και τεχνικής, αισθητικά παραδείγματα της επιρροής του κλασικισμού στη χαρτογραφία, καθώς και 28 πανοράματα- έργα τέχνης.

H  Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που απέκτησε χαρτογραφία. Οι μηχανικοί του Λουδοβίκου ΙΔ, Ραζώ και Πετρέ, στους χάρτες της Εύβοιας και των Κυκλάδων εκτός από τα στοιχεία που αφορούν τη γεωμετρική προσέγγιση των νησιών, τη βαθυμετρία, την αποτύπωση των ακτογραμμών και την ανάδειξη της καλλιτεχνικής διάστασης, προσφέρουν σημαντικά στοιχεία κοινωνικής γεωγραφίας, όπως για την κατά τόπους φτώχεια, εγκατάλειψη ή λειψανδρία. 

 

Η έκθεση ονομάζεται «Αρχιπέλαγος 1685-1687 και παρουσιάζει χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ'». Την  οργάνωσε η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και το Εργαστήριο Χαρτογραφίας ΑΠΘ, εγκαινιάστηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ. Θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Απριλίου, 

 

 Η Γαλλία ήταν η δύναμη εκείνη που είχε αναδειχθεί στην ισχυρότερη εμπορική δύναμη της περιοχής. 

 

Μετά την ανακάλυψη ενός μέρους των σπάνιων χειρόγραφων χαρτών στη Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και έναν χρόνο και κάτι μετά την ανακάλυψη του υπολοίπου μέρους του θησαυρού στο ιστορικό αρχείο του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, στη Βενσέν, οι δύο συλλογές, αφού μελετήθηκαν από τους ειδικούς ιστορικά, πολιτικά, καλλιτεχνικά και τεχνολογικά ενώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, δίδοντας απαντήσεις, που σήμερα βοηθούν στην βαθύτερη κατανόηση των ισορροπιών και της στρατηγικής σημασίας που ανέκαθεν είχε το Αιγαίο, ως μία θάλασσα που ενώνει -ή για άλλους χωρίζει- Δύση και Ανατολή, Ευρώπη και Ασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ