ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ05272020

Τρι, 26 Μαϊ 2020 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Κατεδαφίζοντας την ίδια την ιστορία μας

Κατεδαφίζοντας την ίδια την ιστορία μας

Πως η Χαλκίδα έχασε το υπέροχο ενετικό της κάστρο από χέρια... Ελλήνων

Η Χαλκίδα έχασε ένα ισχυρό σημείο αναφοράς της: Το φρούριο της, αυτό που πολιορκήθηκε σκληρά από τους Τούρκους, άντεξε σε πολλές επιθέσεις αλλά τελικά γκρεμίστηκε από τους... Έλληνες, ώστε τα οικοδομικά υλικά  από την κατεδάφιση των πύργων, να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του κρηπιδώματος στην παραλία!

Τα μπάζα αποτιμήθηκαν 2,70 δραχμές το κυβικό, ώστε να αποζημιωθεί ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο. Δήμαρχος τότε ήταν ο Ηρακλής Γαζέπης, ο οποίος μετά από τέσσερις θητείες στο Δήμο, εκλέχτηκε και βουλευτής. Σήμερα δεν σώζονται, παρά μόνο ερείπια από τα οχυρωματικά έργα και μια κεντρική οδός με το όνομα του πολιτικού. Το βασικό επιχείρημα υπέρ της κατεδάφισης ήταν η αποταμίευση χρημάτων από την εκποίηση των υλικών της κατεδάφισης, η εξασφάλιση οικοπέδων και η πρόσβαση στη θάλασσα.

Πότε κατασκευάστηκε το κάστρο; Μετά την Άλωση της Πόλης από τους Φράγκους, το κεντρικό τμήμα της Εύβοιας δόθηκε στο βασιλιά της Θεσσαλονίκης Βονιφάτιο Μομφερρατικό (1204-1207). 

Ο Βονιφάτιος στη συνέχεια παραχώρησε την Εύβοια ως φέουδο στο Φλαμανδό ευγενή Ιάκωβο d’ Avesnes (1204), ο οποίος έκτισε το κάστρο της Χαλκίδας και εγκατέστησε σε αυτό φρουρά.

Η καταστροφή του κάστρου σχολιάστηκε με δριμύτητα απο τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ ο οποίος σε μια από τις επισκέψεις του στην Χαλκίδα το 1904 είχε χαρακτηρίσει την κατεδάφιση του Ενετικού κάστρου "Πράξη Βανδάλων".

ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ο Τούρκος Εβλιά Τσελεμπής που επισκέφθηκε τη Χαλκίδα το 1670  περιγράφει:

«Το κάστρο του Εγριμπόζ έχει σχήμα πενταγώνου με τρεις σειρές οχυρώματα. Η περιφέρεια του απ’ την εξωτερική μεριά του τείχους είναι 6.000 βήματα. Έχει 11 ψηλούς πύργους σαν φρούρια με πιο μεγάλο τον πύργο της γέφυρας, ο οποίος έχει πάνω έναν περίβολο.

Στη θάλασσα υπάρχουν δύο ισχυροί στρογγυλοί προμαχώνες, εξοπλισμένοι με πολλά κανόνια και στην άλλη πλευρά βρίσκονται τρεις πύργοι και ένα ισχυρό τείχος.

Μέσα στο κάστρο υπάρχουν 11 τούρκικοι μαχαλάδες και 11 τζαμιά πιστών σουλτάνων, 5 μαχαλάδες Ρωμιογκιαούρηδων και 5 μικρές εκκλησίες τους, ένας εβραϊκός μαχαλάς και μια χάβρα. Τα σπίτια είναι στενά και πετρόχτιστα, όλα είναι σκεπασμένα με κεραμίδια και με πόρτες με καμάρες. Τα σπίτια των Γκιαούρηδων είναι γεροχτισμένα και με πολλά πατώματα. Μέσα στο κάστρο βρίσκονται 1900 σπίτια και 80 βιοτεχνικά μαγαζιά»….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ