ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ03312023

Πεμ, 30 Μαρ 2023 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home
Φίλτρο
 • H Φώφη Γεννηματά αγαπούσε την Σκύρο

  Η Φώφη Γεννηματά, εκμεταλλευόταν κάθε ευκαιρία, προκειμένου να περάσει λίγες στιγμές ξενοιασιάς στους δύο επίγειους παραδείσους της, όπως τους αποκαλούσε: Σκύρος και Σύμη.

  Από τη Σκύρο κατάγεται ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης.  
  Όμως κι εκείνη, μόλις γνώρισε το πανέμορφο νησί των Σποράδων, το αγάπησε τόσο  που το έκανε... δικό της. 

  Εγγραφείτε για περισσότερα...

 • Με κανόνες και εθνική συνείδηση η παρέλαση

  Πλήθος κόσμου χθες στην παραλία της Χαλκίδας, όπου μετά από δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε η παρέλαση για την επέτειο του "ΟΧΙ".

  Όλα έγιναν με μέτρο πάντως. Τα Σχολεία συμμετείχαν με ολιγομελή τμήματα και με την παρέλαση να διαρκεί μία ώρα. 
  Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 11 το πρωί από το Ναό Αγίου Νικολάου με την καθιερωμένη δοξολογία. Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου

  Παρόντες επίσης ο Μητροπολίτης Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης, η δήμαρχος Χαλκίδας Έλενα Βάκα και οι βουλευτές Θανάσης ΖεμπίληςΜίλτος Χατζηγιαννάκης και Βαγγέλης Αποστόλου

  Μετά την Δοξολογία ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πλατείας Αγίου Νικολάου και στις 12:10 ξεκίνησε η παρέλαση η οποία ολοκληρώθηκε, με μαθηματική ακρίβεια, στις 13:08.
   
   
  Ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης εκπροσώπησε την Βουλή των Ελλήνων στον εορτασμό για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, στη Χαλκίδα. Ο Βουλευτής Ευβοίας μετά το πέρας της δοξολογίας και της επιμνημόσυνης δέησης κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο των Πεσόντων, εκ μέρους της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

  Μετά το πέρας της παρέλασης, ο Θανάσης Ζεμπίλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «το έπος του 1940 αποτελεί μία από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας του Έθνους μας. Οι ελληνικές δυνάμεις υστερούσαν αριθμητικά σε σχέση με τις δυνάμεις του άξονα. Κατάφεραν, όμως, να καταγράψουν λαμπρές νίκες στα πεδία των μαχών, γιατί υπερτερούσαν σε θάρρος και ηθικό. Οι μέρες θριάμβου του 1940 μας υπενθυμίζουν ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και συσπειρωμένοι, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες προκλήσεις και να υπερασπιστούμε με σθένος εφόσον χρειαστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

 • Υπάρχει πολλαπλό κέρδος αν συγχωνεύονται τμήματα

  Ο Διευθυντής Β βάθμιας κ. Κ. Δούνας εξηγεί την κατάσταση

  Στα αιτήματα των μαθητών της Ά Λυκείου, στο Βαθύ Αυλίδος απάντησε ο Διευθυντής της ΄Β βάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, Κώστας Δούνας, με αφορμή σχετική διαμαρτυρία των μαθητών. 

  Εγγραφείτε για περισσότερα...

 • ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ

  Αλλάζουν τους Δήμους Ιστιαίας και Μαντουδίου - Πληρώνονται με χορηγίες - Θετικά σχόλια Τσαπουρνιώτη

  Υπογράφτηκε η σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης του πολεοδομικού σχεδιασμού για το σύνολο του Δήμου Μαντουδίου-Λιμνης-Αγιας. 
  "Οι μελετητές ξεκινούν να αλλάξουν το μέλλον της περιοχής μας στο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί όλους τους Δημότες μας", δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας κ. Τσαπουρνιώτης ο οποίος δήλωσε ότι οι μελέτες προχωρούν "με πρωτόγνωρη ταχύτητα"
  Πιο συγκεκριμένα, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» προχώρησε την Παρασκευή στην υπογραφή δυο συμβάσεων μελετών, οι οποίες αφορούν την πολεοδομική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας. Πρόκειται για τις  μελέτες  με τίτλο: α) «Μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού» και β) «Μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου  Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας».

  Οι μελέτες για τον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό είναι από τις κρισιμότερες για το μέλλον της Βόρειας Εύβοιας και θα δημιουργήσουν νέες βάσεις για το μέλλον των περιοχών που επλήγησαν.

  Συγκεκριμένα, αντικείμενο των μελετών είναι η εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και το Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας αντίστοιχα. Τα δυο ΕΠΣ εκπονούνται λόγω της ανάγκης ταχείας ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου στους  Δήμους, λόγω κρίσιμων χωρικών προβλημάτων που έχουν ως κύρια αφετηρία τη μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου αλλά συνδέονται και με την απουσία ήδη θεσμοθετημένου πολεοδομικού σχεδιασμού στο σύνολο των Δήμων, και τα οποία επιβάλλουν την άμεση αντιμετώπιση ή την αποτροπή δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια πολεοδομικού σχεδιασμού, όπως προβλέπεται στην παρ. 1.α του άρθρου 8 του ν.4447/2016.

  Η κάθε μελέτη περιλαμβάνει τρεις επιμέρους μελέτες:

  • - Την κύρια μελέτη (χωροταξική-πολεοδομική), που θα εκπονηθεί σύμφωνα με τις εγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων (ΦΕΚ 1976 Β’/2017) και τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν.4447/2016 όπως ισχύει.
  • - Την προκαταρκτική μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχει γεωλογική μελέτη, σύμφωνα με τις οικείες προδιαγραφές.
  • - την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με τις οικείες προδιαγραφές.

  Σημειώνεται ότι προσωρινή οριοθέτηση των υδατορεμάτων θα γίνει με αυτοτελή μελέτη.

  ΜΕ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ
  Οι δυο μελέτες  θα ολοκληρωθούν σε διάστημα 12 μηνών.  Το κόστος για την εκτέλεση της μελέτης για το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού ανέρχεται στο ποσό των 210.000 €,  πλέον του  Φ.Π.Α., και το κόστος της μελέτης για το Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, ανέρχεται στο ποσό των 190.000, πλέον του  Φ.Π.Α. Τα ποσά αυτά πρόκειται να κατανεμηθούν ανάμεσα στα μέλη της κάθε μελετητικής ομάδας, όπως ακριβώς αναγράφεται στις συμβάσεις.

  Είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως τον συνολικό προϋπολογισμό των δυο μελετών ύψους 400.000 ευρώ θα καλύψει το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» μέσα από ένα «καλάθι χορηγών» που εξασφάλισε από τις εταιρείες «ELPEN» και «ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ», που είναι Εταιρικά του Μέλη, καθώς και από το «Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου», που αποτελεί πολύτιμο συνοδοιπόρο τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη του πολιτισμού μας.

 • Νέα κυβερνητική περιοδεία στην πληγείσα Ν. Εύβοια

  Στη Νότια Εύβοια βρέθηκε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας μαζί με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμο Κεδίκογλου και τον γενικό γραμματέα Ναυτιλίας Ευάγγελο Κυριαζόπουλο προκειμένου να δουν από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη καλοκαιρία «Μπάλλος».

  «Επισκεφθήκαμε τα Στύρα, τα Μεσοχώρια και την παραλία Λιμνιώνα στη Νότια Εύβοια, μαζί με τον Υφυπουργό Κρατικής Αρωγής Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος είδε τις ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες και σύντομα θα ανακοινώσει μέτρα για τις άμεσες ανάγκες και τις απαραίτητες παρεμβάσεις και αποζημιώσεις.

  "Από την επόμενη κιόλας μέρα των φαινομένων, δουλεύουμε μαζί με τον Δήμο Καρύστου για την αποκατάσταση της περιοχής.

  Μιλήσαμε με επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα παλέψουμε μαζί για να επουλωθούν οι πληγές και να προχωρήσει μπροστά ο τόπος μας.

  Ένας ακόμη «παράδεισος» της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που χτυπήθηκε, αλλά δεν έχασε στάλα από την ομορφιά του", δήλωσε ο Φάνης Σπανός.

  ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

  Τη διαβεβαίωση ότι και σε αυτή τη φυσική καταστροφή, η πολιτεία θα δράσει με ταχύτητα για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες, έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου κατά την επίσκεψή του στα Μεσοχώρια, προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση των καταστροφών από τις πρόσφατες πλημμύρες.

  Ακόμη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μαζί με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γενικό γραμματέας Ναυτιλίας, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, τον βουλευτή Θανάση Ζεμπίλη, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Κελαιδίτη και τον Δήμαρχο Λευτέρη Ραβιόλο, επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές του δήμου Καρύστου.
 • ΑΓΟΝΟΣ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ

  Η κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει την δημοπράτηση μέχρι το τέλος του χρόνου

  Άγονος ανακηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για το έργο της "Παράκαμψης Χαλκίδας και Παράκαμψης Ψαχνών".
  Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στο διαγωνισμό αποκλείστηκαν, καθώς μετά την κατάθεση των προσφορών τους κρίθηκαν ότι δεν καλύπτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα για την ανάθεση Τεχνικού Συμβούλου.
  Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα επαναληφθεί, μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για τυχόν προδικαστικές προσφυγές που μπορεί να υπάρχουν από τα συμμετέχοντα σχήματα. 

  Το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας και Παράκαμψης Ψαχνών, προϋπολογισμού 150 εκατ ευρώ αποσκοπεί στη βελτίωση της σύνδεσης της Αθήνας και της Χαλκίδας με τη βόρεια Εύβοια, στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας, της Ν. Αρτάκης και των Ψαχνών με την διερχόμενη κυκλοφορία να διοχετεύεται στη νέα οδό και στην απόδοση στην κυκλοφορία ενός ενιαίου και ασφαλούς οδικού άξονα από τη Χαλκίδα έως και το πέρας της Παράκαμψης των Ψαχνών.

  Η παράκαμψη της Χαλκίδας έχει εξαγγελθεί και στο παρελθόν, ωστόσο ουδέποτε δημοπρατήθηκε καθώς οι τεχνικές προδιαγραφές και η χρηματοδότηση του έργου δεν είχαν φτάσει σε ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας. 

  Όπως τόνισε πρόσφατα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής στόχος είναι η παράκαμψη Χαλκίδας να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 και η δημοπράτηση του έργου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

  Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι υλοποιείται μια ευρύτερη δέσμη τριών μεγάλων οδικών έργων ύψους 240 εκατ. ευρώ, για την ανακούφιση αλλά και ανασυγκρότηση της Εύβοιας, τα οποία είναι η Παράκαμψη Χαλκίδας - Ψαχνών ύψους 150 εκατ. ευρώ, η Παράκαμψη Βασιλικών ύψους 45 εκατ. ευρώ και η παράκαμψη Αμαρύνθου ύψους 50 εκατ. ευρώ.

  Ειδικότερα για την παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών ανέφερε ότι το βασικό πρόβλημα στην προσπάθεια συγχρηματοδότησης του έργου είναι ότι στο τμήμα από τον Κόμβο της Νέας Λαμψάκου μέχρι την αρχή της Παράκαμψης Ψαχνών – έχει επιλεγεί τετράιχνη διατομή, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό 207 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθιστά μη βιώσιμο το συνολικό έργο.

  Το μήκος του οδικού άξονα είναι 25,6 χλμ και η κατασκευή του αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των περιοχών από όπου θα διέρχεται. 

 • Η ΕΛΜΕ Εύβοιας ζητά θέση από τον Ιατρικό Σύλλογο

  Μπορούν να λειτουργούν πολυμελή τμήματα εν μέσω πανδημίας;

  Αναστάτωση στα σχολεία της Εύβοιας έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αυξάνοντας τον αριθμό μαθητών-μαθητριών ανά τμήμα/τάξη, ακόμη και σε 32 άτομα, σε ορισμένες περιπτώσεις.

  Εγγραφείτε για περισσότερα...

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ LEADER

  Έντονη παρέμβαση του Εμπορικού Συλλόγου να μην αδικηθεί η Εύβοια και για πολλούς χαθεί η ευκαιρία

  Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλιβερίου αφουγκραζόμενος τις ανάγκες των μελών του αλλά και των υπόλοιπων πολιτών της περιοχής έχει αντιληφθεί πως η διαδικασία των προγραμμάτων LEADER στο Νομό, των οποίων η προκήρυξη τους βρίσκεται σε εξέλιξη, αντιμετωπίζει δύο σοβαρά θέματα τα οποία χρήζουν μεγίστης προσοχής και άμεσων παρεμβάσεων:

  Εγγραφείτε για περισσότερα...

 • Οι πρώτοι 33 σπουδαστές ζαχαροπλαστικής είναι εδώ!

  Όλοι θα βρουν αμέσως δουλειά γιατί υπάρχει έλλειψη στην αγορά

  Η ειδικότητα αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής στις Σχολές του ΟΑΕΔ στο Βασιλικό είναι γεγονός. 
  Η δημιουργία του τμήματος αποτελούσε αίτημα του Σωματείου Αρτοποιών Εύβοιας, γιατί παρατηρείται μεγάλη έλλειψη σε ειδικευμένο προσωπικό στον κλάδο. Τώρα υπάρχουν ήδη 33 σπουδαστές που στο μέλλον θα γίνουν φυσικά περισσότεροι.

   

  Η πρόταση έχει γίνει από το 2019 οπότε και η διοίκηση του Οργανισμού την αποδέχθηκε. Μετά από δύο χρόνια, η Σχολή ε'ιναι παρά το γεγονός. Μάλιστα ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός αποτελεί δωρεά ιδιωτικής εταιρείας του χώρου.

  Τα εγκαίνια του τμήματος αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής έγιναν παρουσία του διοικητή του ΟΑΕΔ  Σπύρου Πρωτοψάλτη και του υφυπουργού Σίμου Κεδίκογλου. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης και η Δήμαρχος Χαλκίδας Έλενα Βάκα. 

  "Οι σπουδαστές της σχολής θα βρουν αμέσως δουλειά, αφού η ειδικότητα δημιουργήθηκε με βάση τις ανάγκες της αγοράς. Είμαστε εδώ να συζητήσουμε για την ίδρυση τμημάτων και άλλων ειδικοτήτων, που χρειάζεται η περιοχή" είπε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

 • ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ

  Το Υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται να "ακούει" τις τοπικές κοινωνίες

  Σχεδόν ταυτόχρονα με την Δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, που ζήτησε να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες εγκατάστασης νέων Αιολικών Πάρκων στην Εύβοια, μια ακόμη εξέλιξη που ενδιαφέρει την περιοχή: 
  Στην αναστολή όλων των αδειών για αιολικά πάρκα στους δύο πυρόπληκτους δήμους της βόρειας Εύβοιας προχωρεί, όπως είχε εξαγγείλει, το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μάλιστα οι άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί για την ίδια περιοχή, χωρίς να έχουν υλοποιηθεί, ανακαλούνται.
   

  Τέλος, επιταχύνεται η διαδικασία επιχορήγησης επιχειρήσεων και φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από μεγάλες φυσικές καταστροφές.

  Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται στο σώμα τροπολογιών που κατατέθηκαν χθες σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα:

  • Αναστέλλεται η υποβολή νέων αιτήσεων για την έκδοση αδειών και εγκρίσεων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας. Οσες αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί απορρίπτονται και όσες άδειες έχουν εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 ανακαλούνται. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου η ΡΑΕ εξέδωσε άδειες για 17 νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, εκ των οποίων οι οκτώ στη βόρεια Εύβοια. Η μία στον Δήμο Ιστιαίας, η οποία αφορούσε δρυοδάσος που δεν είχε καεί στο όρος Τελέθριο, και οι άλλες επτά στον Δήμο Μαντουδίου, οι τρεις εκ των οποίων σε περιοχές που κάηκαν το καλοκαίρι. Κατόπιν ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας επέπληξε δημόσια τη ΡΑΕ διότι εξέδωσε άδειες σε πυρόπληκτες περιοχές, παρότι υπήρξε κυβερνητική δέσμευση ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ανάλογη ήταν και η στάση του Σταύρου Μπένου, που έχει τεθεί επικεφαλής της ανασυγκρότησης στη βόρεια Εύβοια και δήλωσε στη Βουλή πως «όσο είμαι εγώ δεν θα μπει ανεμογεννήτρια στη βόρεια Εύβοια». Με την ανάκληση ή ακύρωση των αδειών, το κεφάλαιο αυτό κλείνει οριστικά για τους δύο δήμους.

  • Επισπεύδονται οι διαδικασίες επιχορήγησης επιχειρήσεων και φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Πιο συγκεκριμένα, οι (αρμόδιοι) αντιπεριφερειάρχες, σε περίπτωση που έχει πληγεί μεγάλος αριθμός επχειρήσεων, μπορούν να διαβιβάζουν τους φακέλους τους (αφού έχουν προηγηθεί οι αυτοψίες) στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Οικονομικών, που αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

  • Δίνεται η δυνατότητα στις δασικές υπηρεσίες να αναθέτουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα με απευθείας ανάθεση ή μέσω της διαδικασίας με διαπραγμάτευση (δηλαδή όχι με ανοιχτό διαγωνισμό). Στόχος είναι η επίσπευση των εργασιών.

 • Α. Λοβέρδος από Χαλκίδα: Τι σκέπτεται ο Παπανδρέου;

  "Οι τρεις πρώην αρχηγοί θα πρέπει να εγγυηθούν την ενότητα και μέχρι εκεί" είπε

  Η πρώτη αντίδραση μεταξύ των διεκδικητών της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ, μετά την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου στις εσωκομματικές διαδικασίες του κόμματος, ήρθε από  τον Ανδρέα Λοβέρδο.

  Ο κ. Λοβέρδος, στη διάρκεια ομιλίας του στην Εύβοια, τοποθετήθηκε επί της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού.

  Όπως η πρόεδρος δήλωσε ότι εγγυάται την ενότητα και θα διασφαλίσει τις διαδικασίες, το ίδιο οφείλουν να κάνουν και όλοι οι πρώην πρόεδροι της παράταξης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, βάζοντας στο «κάδρο» τόσο τον Κώστα Σημίτη, όσο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
   
  Ο Παπανδρέου λέγεται ότι δέχεται εκατοντάδες τηλέφωνα, sms, mail. Κάνει συναντήσεις. Ολοι του λένε ένα πράγμα, σχεδόν το αυτονόητο: «Κατέβα υποψήφιος». Ο ίδιος για πρώτη φορά μετά την απόσυρσή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συζητά. Αλλά, ως συνήθως, αποφεύγει να πει ευθέως τι θα κάνει.
   
  Το μεγάλο ζητούμενο για τον ΓΑΠ είναι πού θα πάει η παράταξη. Θα συρρικνωθεί και θα σέρνεται στο 6%-8%; Θα διευρυνθεί και θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις επικείμενες εκλογές, έστω ως τρίτο αλλά ισχυρότερο κόμμα; Ή θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη; Από τα παραπάνω εξαρτάται τι θα αποφασίσει.
   
  Ο Παπανδρέου καταλαβαίνει ότι η δική του υποψηφιότητα μπορεί να συμπαρασύρει ένα κομμάτι απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, να επαναπατριστούν στο ΚΙΝΑΛ υπό την ηγεσία του. 
   
  Πάντως η προθεσμία ανακοίνωσης υποψηφιοτήτων και συγκέντρωσης υπογραφών πήρε παράταση μέχρι τις 21/10 στις 18:00. Μέχρι τότε ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει.
   
   
 • ΜΠΛΟΚΟ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

  Με εντολή Έλενας Βάκα δεν θα εκδίδονται πολεοδομικές άδειες. - Επιστολή στον Υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα όπου εξηγείται γιατί η Εύβοιας δεν αντέχει άλλα Αιολικά.

  Η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα ενημέρωσε ότι θα δοθεί εντολή στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χαλκιδέων, ώστε να μην προχωρήσει σε καμία έκδοση οικοδομικής άδειας για εργασίες που σχετίζονται με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών κι ότι θα αποσταλεί σχετική επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Σκρέκα.

  Εγγραφείτε για περισσότερα...

 • Ξεκίνησε η διαδικασία αιτήσεων πληγέντων

  Για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Αθηνά» που έπληξε περιοχές του Νομού Ευβοίας στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2021, ξεκίνησε από την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από πληγείσες επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα, για την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών από τις αρμόδιες επιτροπές της Π.Ε. Εύβοιας.

  Οι αιτήσεις από τους εκπροσώπους των πληττόμενων επιχειρήσεων θα συντάσσονται για ένα μήνα, δηλαδή έως την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

  Για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η υπηρεσία θα μπορεί να δεχθεί ηλεκτρονικά και δια ζώσης τις αιτήσεις, ενώ θα είναι διαθέσιμη τηλεφωνική γραμμή για περαιτέρω οδηγίες και διευκρινήσεις.  

  Διευκρινίζεται ότι, η παραπάνω διαδικασία αφορά και σε αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων και κτηνοτροφικών μονάδων που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο με αυτό που αφορά στις επιχειρήσεις. 

  Ειδικότερα, συμπεριλαμβάνει τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε μηχανολογικό εξοπλισμό όπως αντλητικά συγκροτήματα (μοτέρ, αντλίες, γεωτρήσεις κ.α), γεωργικά μηχανήματα (σκαπτικά, φρέζες, αλωνιστικές μηχανές κ.α.), σε πρώτες ύλες, σε οχήματα (τρακτέρ κ.α.) και όσες ζημιές  δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ – ΚΟΕ.

  Για αποζημιώσεις αγροτών που αφορούν στην καταστροφή του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου καθώς επίσης για καταστροφές που προσκλήθηκαν σε νοικοκυριά και οικοσκευή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στα τοπικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ και στις αρμόδιες υπηρεσίες των οικείων Δήμων αντίστοιχα.
   
  INFO: Η υπηρεσία εξυπηρέτησης θα λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 π.μ. έως τις  15:00, στον δεύτερο όροφο του κτηρίου της Π.Ε. Εύβοιας (Λ.Χαϊνά 93, Χαλκίδα), στα γραφεία 201 και 210. 
  Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα τηλέφωνα: 2221353545, 2221353433, 2221353738, 2221353512 και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: danap-evo@pste.gov.gr και vallebona.m@evia.pste.gov.gr.
 • ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

  Ανάλογες αποφάσεις και σε άλλους Δήμους της Εύβοιας - Σε αναμονή από αργά χθες το βράδυ ο νομός περιμένοντας την επιδείνωση του καιρού

  Αργά αλλά σταθερά η νέα μεγάλη κακοκαιρία ονόματι "Μπάλλος" πλησίαζε την Εύβοια και σήμερα αναμενεται να εκδηλωθεί στα χειρότερα της. Ελπίδες ότι δεν θα είναι και πάλι καταστροφική. Η κακοκαιρία ξεκίνησε χθες τη νύχτα από το Ιόνιο και το μεσημέρι έφτασε στην Αττική όπου υπήρξαν εκατοντάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια καταστήματα και σχολεία και το απόγευμα έφτασε στη Νότια Εύβοια. 
  Στην Αττική είχαμε σοβαρότατα προβλήματα με κυκλοφοριακό χάος, μεγάλους όγκους νερού να μετατρέπουν δρόμους σε ποτάμια κ.α.
   
  Σύμφωνα με τους μετερεωλόγους, ο "Μπάλλος" θα έφτανε στην πληγωμένη Βόρεια Εύβοια αργά χθες το βράδυ, με άγνωστες συνέπειες, παρά το γεγονός ότι υπήρχε εκτεταμένη επιφυλακή. Όλα θα κριθούν από την ένταση του φαινομένου. Υπήρχαν και προληπτικά μέτρα όπως η εγκατάλειψη σπιτιών. Για παράδειγμα, σχεδόν 50 οικογένειες άφησαν τις οικίες τους σε τρία τουλάχιστον χωριά, Αχλάδι, Αγία Άννα και Κοτσικιά. 
   
  Οι άγνωστες συνέπειες της επερχόμενης κακοκαιρίας υποχρέωσαν την Δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα να αναστείλει τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και Ειδικών Σχολείων του Δήμου Χαλκιδέων για σήμερα Παρασκευή. Ακόμη, των Παιδικών Σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Χαλκιδέων.
  Η αναστολή λειτουργίας κρίθηκε απαραίτητη καθώς, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους, που πιθανόν να επηρεάσουν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χαλκιδέων.
  Αντίστοιχες αποφάσεις πήραν και οι Δήμοι Κύμης - Αλιβερίου και Διρφύων - Μεσσαπίων. 
   
  ΚΑΙ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ... ΓΕΦΥΡΑΣ
   
  Ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, έδωσε εντολή να γκρεμιστεί η παλιά γέφυρα Πολιτικών, γιατί θα μπορούσε να συντελέσει στην ανάπτυξη πλημμυρικών φαινομένων και ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάλλος».

  Η γέφυρα ήταν απαρχαιωμένη και ο δήμαρχος ήθελε εδώ και καιρό να την γκρεμίσει. Με αφορμή τον «Μπάλλο» προχώρησε στην κατεδάφισή της.

  Χωρίς τη γέφυρα το χωριό αποκόπηκε από την παραλία, αλλά σύμφωνα με τον Γιώργο Ψαθά σήμερα Παρασκευή, η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί με την τοποθέτηση μεταλλικής γέφυρας που έχει προμηθευτεί ο δήμος από το Υπουργείο Υποδομών.
  Η μεταλλική γέφυρα θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, όταν και θα ξεκινήσει η διαδικασία για ανέγερση καινούργιας γέφυρας.
 • Ο Δημόκριτος θα στηρίξει την ανασυγκρότηση της Εύβοιας

  Από τον Προέδρο της ΓΣΕΒΒΕ κ. Γ. Καββαθά παρέλαβε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Γεροντίτης, τη μελέτη που αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο για τη λειτουργία του Δημοκρίτου, μελέτη η οποία εκπονήθηκε από τη Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. 

  Εγγραφείτε για περισσότερα...

 • ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

  Φόβοι ότι θα είναι ισχυρότερη από αυτή της π. εβδομάδας που επέφερε μεγάλες καταστροφές - Σε επιφυλακή Περιφέρεια, Δήμοι, Υπηρεσίες

   

  Ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα ΜΠΑΛΛΟΣ (BALLOS) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στην Εύβοια από σήμερα Πέμπτη με τους πάντες σε εγρήγορση ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές καταστροφές.

  Εγγραφείτε για περισσότερα...

 • Εκδήλωση στο Μακρυμάλλη για τα νέα Αιολικά Πάρκα

  Την π. Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 το απόγευμα συγκεντρώθηκαν, ύστερα από πρόσκληση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μακρυμάλλη, στο Πολιτιστικό Κέντρο του συνοικισμού Μακρυμάλλης, κάτοικοι και μέλη των συλλόγων της περιοχής.

  Παραβρέθηκαν: ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, μέλη των Συλλόγων: της Ταναΐδας, της Πλατάνας, ο φυσιολατρικός Σύλλογος Στενής, ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Κανήθου και πλήθος κόσμου.
   
  Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας Τάσος Μπαλτάς. 
  Παρουσίασε αναλυτικά το θέμα με χρήση power point και video. Στη συνέχεια πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν με τη σειρά επί του θέματος: ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μακρυμάλλης Στέφανος Μουτουσίδης, η Βάσω Μελά από το Φυσιολατρικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Στενής, ο Μπάμπης Τσιβίκας μέλος του Συντονιστικού Πυροπλήκτων Ευβοίας, ο Θανάσης Τριάντης, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, η δημοτική σύμβουλος Γεωργία Πύθουλα και ο Κώστας Μπασδέκης περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης.
   
  Μετά το πέρας της παρουσίασης και των τοποθετήσεων έπαιξαν και τραγούδησαν ο Γιώργος Τσόγκας και ο Άγγελος Πίσχινας.
 • ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

  Ο καθηγητής κ. Λέκκας παραθέτει τους λόγους και θεωρεί μόνη λύση τις άμεσες στοχευμένες παρεμβάσεις

  Τους τέσσερις λόγους για τους οποίους τουλάχιστον πέντε περιοχές της Εύβοιας κινδυνεύουν με πλημμυρικά φαινόμενα, εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας. 
  Επισημαίνει την ανάγκη περισσότερων παρεμβάσεων στις πληγείσες περιοχές, ενώ, πέραν των πυρκαγιών, σημειώνει ως αιτίες την αποκοπή των ρεμάτων και την έντονη αστικοποίηση κατά μήκος των εκβολών.
   
  Ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μίλησε για δέκα συνολικά περιοχές στη χώρα, οι οποίες είναι πολύ ευάλωτες και κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες. Οι μισές είναι στην Εύβοια.
  Όπως είπε χαρακτηριστικά, τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πληγούν από πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν πέντε περιοχές στην Εύβοια, τρεις στην Αττική και δύο στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Ιστιαία, τη Λίμνη, την Αγία Άννα και το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Ακόμη τις Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και τα Γεράνεια Όρη της Αττικής και τον δήμο Πύργου και την Αρχαία Ολυμπία στην Πελοπόννησο. 

  Όπως έχει επισημάνει ο καθηγητής, στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές παρατηρούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμοί μεγάλων περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό -όπως είπε- χρειάζεται να γίνουν «περισσότερα έργα και στοχευμένες παρεμβάσεις σε αυτές τις περιοχές».

  Πέραν των καταστροφικών πυρκαγιών, σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις κρίνονται καθοριστικές σε ό,τι αφορά την αποκοπή των ρεμάτων και την έντονη αστικοποίηση κατά μήκος των εκβολών εκεί όπου «άλλωστε παρατηρούνται και τα μεγαλύτερα προβλήματα από τα πλημμυρικά φαινόμενα».

  Όπως τονίζεται, από τη στιγμή που τέτοια φαινόμενα δεν θεωρούνται πλέον μεμονωμένα, βασικό ρόλο στη δημιουργία των πλημμυρών παίζει η ένταση των βροχοπτώσεων, η γεωγραφική θέση των περιοχών και η δομή του εδάφους.

  Αξίζει να σημειωθεί πως δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα με μία βροχόπτωση 50 χιλιοστών, όταν η κακοκαιρία «Ιανός» πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε φέρει τουλάχιστον 227 χιλιοστά βροχής.

   
   
 • Εργασίες στελεχών Σωμάτων Ασφαλείας

  Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της 10ης Γενικής Συνέλευσης του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών με εκπρόσωπο για τον νομό μας τον αιρετό αντιπρόσωπο ΝΤΙΝΟ Κωνσταντίνο. 

  Συγκεκριμένα την Παρασκευή ξεκίνησαν οι τακτικές εργασίες της 10ης Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων των νομών επικρατείας του ως άνω Τ.Ε.Α. Αστυνομικών-Πυροσβεστών-Λιμενικών στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου BOSS BOUTIQUE HOTEL (οδός Χαλκοκονδύλη 33,Αθήνα), λαμβανομένων δε όλων των αναγκαίων μέτρων κατά της πανδημίας του ιού SARS-COVID-19. 

  Εγγραφείτε για περισσότερα...

 • Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ "ΦΕΡΝΕΙ" ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

  Παρατημένη επί δεκαετίες η Εύβοια και με υποδομές του 50 και 60 δεν αντέχει την πρωτόγνωρη ένταση της κλιματικής κρίσης

  Με ένα αγωνιώδες βλέμμα στραμμένο στο ενδεχόμενο να χτυπηθεί η περιοχή τους από ένα νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες μέρες είναι οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας. 

  Εγγραφείτε για περισσότερα...

 • Ο αγώνας δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα

  Δεδομένης της διαρκούς αγωνίας του κ. Κεδίκογλου για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση των έργων προστασίας από τις πλημμύρες των πυρόπληκτων περιοχών, μαζί με Δασολόγους βρέθηκε ξανά στη Βόρεια Εύβοια, την Παρασκευή, προκειμένου να ενημερωθεί για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι εργασίες προστασίας.

  Εγγραφείτε για περισσότερα...

 • ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η Β. ΕΥΒΟΙΑ

  Νέες καταστροφές δρόμων και υποδομών ενώ από πλημμύρες σπιτιών κάτοικοι τα εγκατέλειψαν 

  Νύχτα μιας - δυστυχώς - αναμενόμενης καταστροφής βίωσε και πάλι η βόρεια Εύβοια λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες και σημαντικές ζημιές σε υποδομές και σπίτια, σε περιοχές που είχαν πληγεί και από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. 
  Κύρια αιτία των νέων καταστροφών: α) Η γύμνια του εδάφους από τις πρόσφατες πυρκαγιές. β) Η μεγάλη ένταση των βροχοπτώσεων και γ) η πρακτική αδυναμία να γίνουν  τα αντιπλημμυρικά έργα τόσο γρήγορα.
   
  Με βάση τα παραπάνω, η κακοκαιρία «Αθηνά» σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της από τα Βασιλικά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και τις περιοχές Αχλαδι, Κοτσικιά και Αγία Άννα στο δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Σημειωτέον ότι σε όλους τους Δήμους είχαν παρθεί μέτρα διαχείρισης της κατάστασης...
  «Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στον δήμο» ανέφερε στην ιστοσελίδα evima.gr ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. «Πλημμύρισαν τα πάντα. Στο Αχλάδι, την Κοτσικιά και την Αγία Άννας όλο το βράδυ προσπαθούσαμε να βγάλουμε τον κόσμο από τα πλημμυρισμένα σπίτια».

  Ο αντιπεριφερειάρχης της Π. Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, από την πλευρά του έκανε λόγο για δεκάδες τα πλημμυρισμένα σπίτια». «Οι δυο Δήμοι έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή και ξεκινάμε σε πρώτη φάση τον καθαρισμό στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο».

  Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε Αχλάδι και Κοτσικιά, ενώ πδιεκόπη η κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί προς την παραλία Κοτσικιάς. Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.
  Πολύ κακή ήταν η κατάσταση και για τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Νηλέως. Προκλήθηκαν καταστροφές σε υποδομές και σπίτια.
  Στην παραλία Αχλαδίου, το ρέμα γιγαντώθηκε και κατέστρεψε τον παραλιακό δρόμο, την παιδική χαρά, κολόνες της ΔΕΗ και άλλες υποδομές. Παρόμοια είναι κατάσταση στις παραλίες Λουτρά Κοτσικιάς και Αγίας Άννας, όπου πλημμύρισαν όλα σχεδόν τα σπίτια. Για βιβλική καταστροφή έκανε λόγο ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης.
  Η ΧΑΛΚΙΔΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ
  Στη Χαλκίδα την Παρασκευή συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χαλκιδέων, με κύρια θέματα συζήτησης τον συντονισμό ενεργειών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων.
   
  Το ανθρώπινο και μηχανολογικό δυναμικό ήταν σε πλήρη ετοιμότητα για πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και για τον τρόπο συντονισμού (επιχειρησιακό κέντρο, υπεύθυνοι επικοινωνίας, τηλεφωνικές γραμμές κλπ) για τη διασφάλιση της επικοινωνίας και συνεργασίας, μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και Οργάνων.
   
  Ακόμη υπήρχαν χώροι για τη μεταφορά πολιτών τις εγκαταστάσεις του Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ., σε περιπτώσεις εκδήλωσης πλημμυρών και ανοιχτά γήπεδα του Δήμου Χαλκιδέων σε κάθε Δημοτική Ενότητα, σε περιπτώσεις εκδήλωσης σεισμών.
 • Οι Δήμοι θέλουν 400 εκ. ευρώ για έργα που έχουν ανάγκη

  Διακριτό Πρόγραμμα για τη Στερεά Ελλάδα από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ή το Ταμείο Ανάκαμψης και παροχή τεχνικής υποστήριξης για την ωρίμανση έργων από τους Δήμους ζήτησε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης.

  Εγγραφείτε για περισσότερα...

 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΑΠΟ ΕΕ

  Η Ευρώπη μπορεί να στηρίξει το μέλι της Εύβοιας και πέραν των υπαρχόντων προγραμμάτων

  Η Ευρώπη μπορεί να στηρίξει τους μελισσοκόμους της Εύβοιας όχι μόνο μέσω εθνικών μελισσοκομικών προγραμμάτων, αλλά και με έξτρα προγράμματα αν ζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.
   
  Αυτή τη στιγμή μελισσοκόμοι συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) με ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 60 εκατ. EUR, ποσό το οποίο διπλασιάζεται με εθνική συγχρηματοδότηση. 
   
  Αυτά τα μελισσοκομικά προγράμματα μπορούν να στηρίξουν οικονομικά την τεχνική βοήθεια σε μελισσοκόμους και μελισσοκομικές οργανώσεις, καθώς και την ανασύσταση του μελισσοκομικού κεφαλαίου, μέτρα που μπορεί να έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους μελισσοκόμους της Εύβοιας.
   
  Τα παραπάνω είναι απάντηση στον ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκο της "Ελληνικής Λύσης", ο οποίος ενημέρωσε επειγόντως την Κομισιόν ότι απαιτείται η άμεση ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών στην Εύβοια.
   
   Ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, απάντησε θετικά στον Έλληνα Ευρωβουλευτή και επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) μπορεί να παρέχει άμεσα στήριξη για αποκατάσταση ζημιών στο γεωργικό δυναμικό και στα δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα. 
   
  Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι μπορεί άμεσα να γίνει η ενεργοποίηση στοχοθετημένων μέτρων αντιμετώπισης και η κατανομή χρηματοδοτικών πόρων μέσα από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ). Αυτό που χρειάζεται βεβαίως είναι η Ελληνική κυβέρνηση να αιτηθεί τροποποιήσεις έκτακτης ανάγκης.
   
  ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ
   
  Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) μπορεί να παρέχει στήριξη τόσο για προληπτικές δράσεις όσο και για αποκατάσταση ζημιών στο γεωργικό δυναμικό και στα δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα. Τα κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν σχετικά μέτρα στα οικεία προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ).
   
  Μπορούν επίσης να υποβάλλουν ανά πάσα στιγμή τροποποιήσεις έκτακτης ανάγκης στα ΠΑΑ για την ενεργοποίηση στοχοθετημένων μέτρων αντιμετώπισης και την κατανομή χρηματοδοτικών πόρων.
   
  Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να χορηγήσει κρατική ενίσχυση για την αντιστάθμιση των εν λόγω ζημιών βάσει του κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία ή των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας .
   
  Πράγματι, υφίσταται ειδικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων για την αντιστάθμιση ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές ή δυσμενή κλιματικά φαινόμενα. Το καθεστώς αυτό θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
 • Ερώτηση στη Βουλή για το Αιολικό Στύρων

  Στις 9 Απριλίου 2020 δόθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η Άδεια Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό 165 ΜW ο οποίος αποτελείται από 66 ανεμογεννήτριες.

  Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στη θέση «Τσούκα Δεμενίτη – Προφήτης Ηλίας – Λούτσα – Χαλτζάρα – Χρούση – Πυργάρι – Γκορέ – Κούρφα – Ντελίβια», της Δημοτικής Ενότητας Στυρέων, του Δήμου Καρύστου, Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

  Εγγραφείτε για περισσότερα...

 • ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΆ ΠΑΡΚΑ

  Δεν έχουν αποφασιστεί περιοριστικά όρια για τις εδώ εν λόγω επενδύσεις όπως συμβαίνει στα άλλα νησιά

  Η ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων στην Εύβοια έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα στο οποίο εμπλέκονται τοπικές κοινωνίες, Δήμοι, φορείς, ακόμη και επιχειρήσεις που ξοδεύουν χρήματα για την προώθηση επενδύσεων που στο τέλος καταλήγουν στα Δικαστήρια. 

  Εγγραφείτε για περισσότερα...

 • Σύντομα η στήριξη ρητινοκαλλιεργητών

  Προχωρούν οι διαδικασίες στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών πυρόπληκτων περιοχών.

  Το πρόγραμμα, συνδέει τη στήριξη με την παραγωγή και την ανάπτυξη και, αφετέρου, έχει έναν μακρύ ορίζοντα που αγγίζει τη δεκαπενταετία, για να παραμείνουν οι ρητινοκαλλιεργητές στον τόπο τους και να εξελιχθούν σε αυτόν.

  Εγγραφείτε για περισσότερα...

 • ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

  Έρευνα του ΕΚΠΑ περιγράφει την κατάσταση και προειδοποιεί ποια χωριά απειλούνται περισσότερο

  Στον εντοπισμό των περιοχών της Εύβοιας που κινδυνεύουν περισσότερο από πλημμυρικά φαινόμενα σε περίπτωση σφοδρών βροχοπτώσεων, μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, εστίασε η έρευνα του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. 
  Τα χωριά που κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι οι Ροβιές, το Νεοχώρι, η Κρύα Βρύση, τα Βασιλικά, το Αρτεμίσιο, η Ιστιαία αλλά και οι μικρότεροι οικισμοί που βρίσκονται κοντά σε αυτά τα σημεία. Πρόκειται για χωριά με αρκετά μεγάλο πληθυσμό, στα οποία αναμένεται να καταλήξει σημαντικός όγκος νερού και λάσπης σε περίπτωση σφοδρών βροχοπτώσεων, όπως αυτές που σημειώθηκαν τον Αύγουστο του 2020, όταν μέσα σε οκτώ ώρες έπεσαν 297mm βροχής, ποσότητα δηλαδή ανάλογη με αυτή που πέφτει κανονικά μέσα σε έναν χρόνο στην ίδια περιοχή. 
   

   

  Όπως τονίζει η επικεφαλής ερευνήτρια – καθηγήτρια, Νίκη Ευελπίδου, το νερό της βροχής θα παρασύρει μεγάλες ποσότητες εδάφους, εφόσον πλέον δεν υπάρχει βλάστηση για να συγκρατήσει το χώμα, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο: αδυναμία αναγέννησης της βλάστησης λόγω της διάβρωσης, της έκπλυσης δηλαδή του εδάφους. Και αν όλα τα υπόλοιπα μπορούν με κάποιον τρόπο να αποφευχθούν ή έστω να διορθωθούν, το έδαφος δεν είναι ανανεώσιμος πόρος.
   ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 1.000 ΧΡΟΝΙΑ...
  Οι ερευνητές Νίκη Ευελπίδου, Μαρία Τζουξανιώτη και Θεόδωρος Γαβαλάς βρέθηκαν επιτόπου στις καμένες περιοχές της βόρειας Εύβοιας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, προκειμένου να καταγράψουν την κατάσταση και τις συνθήκες στις περιοχές που επλήγησαν. 
   
  Καταγράφηκε η γεωμορφολογία, τα εδαφολογικά και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα, όπως το ετήσιο ύψος της βροχής αλλά και η απουσία πλέον της βλάστησης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, συνεκτιμώνται μέσω προγράμματος υπολογιστή και έτσι προκύπτει ο βαθμός ευαλωτότητας της κάθε περιοχής. 
   
  Για παράδειγμα, εφόσον σε μια περιοχή υπάρχουν απότομες κλίσεις του εδάφους, αυτό σημαίνει ότι το νερό των βροχών θα μπορεί να «τρέξει» με μεγαλύτερη ταχύτητα από τα ψηλά προς τα χαμηλά και έτσι δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος η επιφανειακή απορροή του ύδατος να εισχωρήσει στο έδαφος εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. 
   
  Αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές που κάηκαν κινδυνεύουν πιο εύκολα από ερημοποίηση, αφού αν δεν υπάρχει νερό είναι πιο δύσκολη η αναγέννηση της βλάστησης. Είναι σημαντικό από όπου περάσει το νερό πόσο γρήγορα θα κυλήσει, οπότε δεν θα προλάβει να απορροφηθεί.
   
  Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι η ποιότητα των πετρωμάτων μιας περιοχής, αν δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν το νερό της βροχής ή αντίθετα δεν είναι διαπερατά και άρα το νερό γλιστρά και φεύγει πολύ πιο γρήγορα. Το νερό, κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης δεν απορροφάται, αντίθετα «φεύγει», παρασύρει και έδαφος εφόσον δεν υπάρχει βλάστηση, με αποτέλεσμα «μέσα σε λίγα λεπτά τεράστιες ποσότητες λασποβροχής να φτάνουν στα πεδινά, οι οποίες θα προκαλέσουν ανείπωτες καταστροφές. 

   

  Η ομάδα των επιστημόνων του Γεωλογικού Πανεπιστημίου στις μετρήσεις της έλαβε υπόψη ακόμα ένα στοιχείο: τις υδρολογικές λεκάνες που υπάρχουν στην περιοχή, έτσι ώστε να εκτιμηθεί προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί το νερό, σε ποιες κεντρικές υδάτινες αρτηρίες (ποτάμια – χειμάρρους) θα συγκεντρωθεί μεταφέροντας χώμα και ό,τι άλλο και σε ποια σημεία θα καταλήξει τελικά η λασποβροχή. 
  Με αυτή τη διαδικασία άλλωστε δημιουργήθηκαν παλαιότερα και οι πεδιάδες όπου βρίσκονται τα συγκεκριμένα χωριά, όπως για παράδειγμα το Νεοχώρι. 
  ΣΤΑΧΤΗ ΤΟ 33% ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
  Στη βόρεια Εύβοια μέσα σε μια εβδομάδα κάηκαν 508.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όσον αφορά την εκτίμηση για τις χρήσεις της καμένης έκτασης, είναι κυρίως: δασική βλάστηση 192.700 στρέμματα, θαμνώδεις εκτάσεις 99.600 στρέμματα, γεωργικές περιοχές 90.650 στρέμματα, χορτολιβαδικές εκτάσεις 77.720 στρέμματα, τεχνητές ζώνες 4.350 στρέμματα και εκτάσεις με αραιή βλάστηση 800 στρέμματα. 
  Εκτιμάται ότι το 23% της συνολικής έκτασης της Εύβοιας ήταν καλυμμένο από δάση, κυρίως πευκοδάση. Η πυρκαγιά του καλοκαιριού έκαψε το 33% αυτών. Περίπου το 1/3 της έκτασης που καλυπτόταν από βλάστηση βρίσκεται πλέον γυμνό μπροστά στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα που έρχεται. 
 • Το Επιμελητήριο Ευβοίας στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων

  Στην 39η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, παραβρέθηκαν και συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Γιάννης Γεροντίτης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝ.ΔΙΑ Στερεάς Ελλάδας & Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Μώρος.

  Εγγραφείτε για περισσότερα...

 • ΝΕΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

  Το Υπουργείο έδωσε νέα παράταση για τα μεταλλεία της Εύβοιας - Πιο πίσω όλος ο διαγωνισμός

  Άτυπη παράταση, ενδεχομένως έως το τέλος Οκτωβρίου, έλαβε ο διαγωνισμός του ειδικού διαχειριστή και του ΤΑΙΠΕΔ για τη ΛΑΡΚΟ. 

  Εγγραφείτε για περισσότερα...

 • ΑΠΩΛΕΙΑ: Ανδρέας Σπανός

  Σε ηλικία 72 χρονών άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου ο δικηγόρος Ανδρέας Σπανός, ο οποίος ήταν γνωστός στην Εύβοια για την επαγγελματική και πολιτική του δράση.

  Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, στα οποία τελικά υπέκυψε.

  Ο Ανδρέας Σπανός είχε διατελέσει αντινομάρχης επί θητείας Θανάση Μπουραντά, ενώ ήταν και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

  Η κηδεία του έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Οκτωβρίου, στο ναό Αναστάσεως του Λαζάρου στο κοιμητήριο της Χαλκίδας.

  Ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης μόλις πληροφορήθηκε την δυσάρεστη είδηση για τον συντοπίτη του Ανδρέα Σπανό δήλωσε τα εξής:

  «Απεβίωσε ο πατριώτης μας Δικηγόρος Ανδρέας Σπανός. Ξεκίνησε από το Αχλάδι, έφτασε πολύ ψηλά στην δικηγορία αλλά και στην κοινωνική ζωή, όμως η απώλεια του παιδιού του ήταν καθοριστική για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο Δικός μας Ανδρέας έχασε την Γη κάτω από τα πόδια του και δεν μπόρεσε ποτέ του να το ξεπεράσει... Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

 • Η επιχειρηματικότητα και η στήριξη της στην Εύβοια

  Συνεργασία του Επιμελητηρίου με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

  Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την προβολή και την στήριξη της ευβοϊκής επιχειρηματικότητας και ειδικότερα της επιχειρηματικότητας της πρόσφατα πληγείσας Βορείου Εύβοιας, αποτέλεσε το φλέγον θέμα που τέθηκε επι τάπητος σε συνάντηση εργασίας των κ.κ. Γιάννη Γεροντίτη, Προέδρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας και Κώστα Καραγιάννη, Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη  Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας Στερεάς Ελλάδας.

  Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο, συμμετείχαν επίσης, ο κ. Βασίλης Βαρελάς, Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Επιμελητηρίου, ο κ. Γιάννης Ζέρβας, σύμβουλος Διοίκησης του Φορέα και ο κ. Πέτρος Γίγας σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη  Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας.

  Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αφού ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες αρωγής και στήριξης του Φορέα προς τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες των πυρόπληκτων Δήμων της Εύβοιας, εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του για μια συνεχή και στοχευμένη συνεργασία του Επιμελητηρίου με την Περιφέρεια, με απώτερο κοινό σκοπό την αμέριστη και πλέον αποτελεσματική υποστήριξη της ευβοϊκής επιχειρηματικότητας. 
   
  Ο κ. Γεροντίτης σε αυτό πλαίσιο, κατέθεσε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου σε θέματα Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας, εις τρόπον ώστε να ενισχυθεί εποικοδομητικά το πολύ σημαντικό επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας.  
  Κατά τη διάρκεια των εργασιών ο Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε σφαιρικά τις δραστηριότητες της Περιφέρειας που αφορούν τον Τομέα Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας, εστιάζοντας στην όλη προετοιμασία για την συμμετοχή της Περιφέρειας στην Διεθνή Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων ECO LIFE SCANDINAVIA & NORDIC ORGANIC FOOD FAIR και στην Διεθνή Έκθεση Streetfood Festival του Μονάχου. 
   
  Ο κ. Καραγιάννης έθεσε στη συζήτηση τη βούληση της Περιφέρειας για την υλοποίηση πιλοτικού ψηφιακού περιπτέρου – με τη συνεργασία των Επιμελητηρίων – εισπράττοντας την ικανοποίηση και την άμεση δέσμευση του κου Γεροντίτη για την ενεργό συμμετοχή του Φορέα που εκπροσωπεί, σε μια τέτοια σημαντική πρωτοβουλία.
   
   
 • Η Β. Εύβοια έδειξε δύναμη αλλά έχει μεγάλες ανάγκες

  Ομιλία Φάνη Σπανού στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος

  Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» της Βουλής των Ελλήνων.
  Θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν οι «Περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών» και η αρχική ενημερωτική εισήγηση έγινε από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Αραβώση.
   
  Δια ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχαν οι: Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», Γεώργιος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος Χριστοφορίδης Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.
   
  Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο καπετάν – Παναγιώτης Τσάκος και ο Ευθύμιος Μητρόπουλος, Ιδρυτής και Πρόεδρος αντιστοίχως του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» – Διεθνούς Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.
   
  Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:
   
  «Στα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία ξεκίνησε άμεσα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στις πεδινές κοίτες των ποταμών. Ταυτόχρονα, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας εγκρίθηκε το σύνολο των αναγκαίων έργων και δράσεων, που έχουμε ήδη καταθέσει στην κυβέρνηση».
   
  «Στην μεγάλη πρόκληση για την ανάταξη του δάσους, που έχει καταστραφεί. Αυτή η καταστροφή έχει μια αμιγώς οικολογική διάσταση, αλλά έχει και οικονομική, αφού χιλιάδες επαγγελματίες ζούσαν αποκλειστικά από το δάσος, όπως οι ρητινοσυλλέκτες».
   
  «Στην εξαιρετικά θετική παρέμβαση του Υπουργού κ. Σκρέκα, σε συνέχεια και της επικοινωνίας που είχαμε, για την άρση των εσφαλμένων αποφάσεων της ΡΑΕ, περί της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας».
   
  Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός δήλωσε: «Η βόρεια Εύβοια δοκιμάστηκε σκληρά και έδειξε τεράστια δύναμη. Έχει, όμως και τεράστιες ανάγκες. Για αυτό πρέπει να παραμείνει στραμμένο το βλέμμα της Πολιτείας σε αυτή την περιοχή, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του τόπου, αλλά και μέχρι να αποκτήσει πάλι προοπτική, αισιοδοξία και ελπίδα. Σε αυτό θα ήθελα τη συνοδοιπορία όλων μας, πέρα από κόμματα, ιδεολογικές προσεγγίσεις και ό,τι άλλο μπορεί να μας διχάσει. Είναι η στιγμή που θα πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί».
   
   
 • ΝΕΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ

  Απαίτηση για καλύτερα και εγγυημένα μέτρα με γρήγορο χρονοδιαγραμμα

  Για τρίτη φορά, πλήθος Σωματείων διοργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο στον κόμβο Στροφυλιάς αύριο Σάββατο και ώρα 7 μ.μ. 

  Εγγραφείτε για περισσότερα...