ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06022023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΡΟΝΟΙΑ Ένα στα δέκα παιδιά με μαθησιακή δυσκολία

Ένα στα δέκα παιδιά με μαθησιακή δυσκολία

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων στα πλαίσια προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας, πρόκειται να πραγματοποιήσει μία σειρά από Δράσεις, μεταξύ των οποίων η πραγματοποίηση επιστημονικών ομιλιών σε συνεργασία με φορείς που άπτονται κοινωνικών και εκπαιδευτικών θεμάτων, με σκοπό την ενημέρωση προσοχής, την υπερκινητικότητα και την παρορμητικότητα, από τα οποία προέρχεται και η ονομασία διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
 
Εντοπίζεται σε παιδιά και σε ενήλικες, αφού ξεκινάει οπωσδήποτε στην παιδική ηλικία και συνεχίζεται σε πάνω από τα 2/3 των περιπτώσεων στους ενήλικες, και ευαισθητοποίηση γονέων, εκπαιδευτικών και όλων των δημοτών γενικότερα.


Η πρώτη ανοιχτή ομιλία συζήτηση, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 και ώρα 18.30 στα Διατηρητέα κτίρια της Κεντρικής Πλατείας Ψαχνών, με θέμα: «ΔΕΠΥ & Μαθησιακές Δυσκολίες» και η διάρκειά της δεν θα υπερβαίνει την μιάμιση ώρα. Η ΔΕΠΥ είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή με πυρηνικά συμπτώματα τη διάσπαση

 
Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στις μέρες μας αποτελούν μια πολύ γνωστή και συνηθισμένη κατάσταση, καθώς περίπου το 1/10 των μαθητών μπορεί να παρουσιάσει, σε διαφορετικό βαθμό τέτοιου τύπου δυσκολίες. Οι Μαθησιακές Δυσκολίες αντιμετωπίζονται όμως σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες όπου εντοπίζονται έγκαιρα και έτσι δεν επηρεάζουν αρνητικά την παραπέρα ζωή του ατόμου.

Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι μια μεγάλη ομάδα διαταραχών που επηρεάζουν τη μαθησιακή ικανότητα και την εκπαιδευτική πορεία ενός ατόμου. Οι δυσκολίες αυτές φαίνεται ότι είναι εγγενείς, δηλαδή το άτομο θα μπορούσαμε να πούμε ότι γεννιέται με αυτήν την προδιάθεση. Οι αιτίες μπορεί πολλές φορές να είναι σύνθετες ή ακόμη και άγνωστες, ενώ πιθανά κάποιες επιμέρους δυσκολίες μπορεί να οφείλονται σε λειτουργική δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος του ατόμου ή σε κάποιο χρόνιο νόσημα. Σε καμία περίπτωση, όμως, ο όρος μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι ταυτόσημος με τον χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (νοητική υστέρηση), αν και άτομα με νοητικά ελλείμματα μπορεί να εμφανίζουν συχνά -μεταξύ άλλων- και μαθησιακές δυσκολίες.

Καλώς ή κακώς, οι δυσκολίες αυτές στη διαδικασία της μάθησης συχνά συνοδεύουν το άτομο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Εκτός από τις γενικευμένες μαθησιακές δυσκολίες, υπάρχουν και οι Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (Specific Learning Disorders), οι οποίες αποτελούν νευροαναπτυξιακή διαταραχή.
 
- Η συγκεκριμένη δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το ΚΕΔΑΣΥ Νομού Ευβοίας. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κος Ανδρέας Καρυστινός ψυχολόγος, ενώ η έναρξη της ομιλίας θα γίνει από τον κο Γιώργο Γκάρτζιο προϊστάμενο του ΚΕΔΑΣΗ Ευβοίας.