ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06072023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΡΟΝΟΙΑ Να λυθούν φέτος προβλήματα της ναυαγοσωστικής κάλυψης

Να λυθούν φέτος προβλήματα της ναυαγοσωστικής κάλυψης

Χατζηγιαννάκης: Η γραφειοκρατία ταλαιπωρεί Δήμους και κοινό

Τα προβλήματα στη ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες έφερε με ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Ευβοίας Μίλτος Χατζηγιαννάκης. 

 
Όπως ανέφερε, η  πλήρης εφαρμογή της κάλυψης, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, κατά το έτος 2021, φέρνοντας στην επιφάνεια προβλήματα ουσιαστικά και σοβαρά για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών της χώρας μας, επιβεβαιώνοντας τους προβληματισμούς που είχε εκφράσει η ΚΕΔΕ, σχετικά με τους αναγκαίους πόρους, που απαιτεί η εφαρμογή του.
Ειδικότερα, όχι μόνο η δαπάνη έφτασε περίπου 21-22 εκατ., κάτι το οποίο είχε επισημανθεί από τους Δήμους, αλλά και παρά την δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας ότι το επιπλέον κόστος που θα προέκυπτε, θα καλύπτονταν στο σύνολό του από κρατικούς πόρους, κατέστη δυνατή η εξασφάλιση μόλις 8 εκατομμυρίων από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο τέλος Απριλίου του 2021.
Σημειώνεται ότι η κατανομή του ποσού άργησε να πραγματοποιηθεί, γεγονός που προκάλεσε είτε καθυστερημένη εγκατάσταση ναυαγοσωστικής κάλυψης, είτε αδυναμία ναυαγοσωστικής κάλυψης, με αποτέλεσμα την επιβολή δυσβάστακτων προστίμων στους Δήμους, αλλά και τον διοικητικό και ποινικό έλεγχο αιρετών του Δήμου.
 
Πέραν όμως των οικονομικών ζητημάτων, ο βουλευτής αναφέρει ότι προκύπτουν και πολλά τεχνικά ζητήματα κατά την εφαρμογή του ΠΔ. Μεταξύ αυτών, είναι οι εξετάσεις, που περιέχουν ιδιαίτερα χρονοβόρες, γραφειοκρατικές και περιττές διαδικασίες, η μεγάλη και δύσκολη ύλη, που αποθαρρύνει τη συμμετοχή, η χρονοβόρα διαδικασία της συλλογής των ιατρικών και υγειονομικών πιστοποιητικών για συμμετοχή των υποψηφίων στην εκπαίδευση και εξέταση,  ο συνδυασμός εποπτών και σκαφών 5 μέτρων υπονομεύει ακόμα περισσότερο την λειτουργική εξεύρεση ναυαγοσωστών, ανεβάζοντας συγχρόνως ασκόπως το κόστος λειτουργίας.