ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06072023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΡΟΝΟΙΑ ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ

ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ

Μεταφορά του 25% των ασθενών στην Αθήνα - Ποια η κατάσταση στην Υγεία σε Εύβοια και Στερεά

Σε Εύβοια και Στερεά, υπάρχουν 8 Νοσοκομεία και 25 Κέντρα Υγείας για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας. 
Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στις υγειονομικές μας μονάδες ποια τα προβλήματα και τι πρέπει να γίνει; Ο γιατρός, πρώην βουλευτής και νυν υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μαρκόπουλος με επιστολή του στον υπουργό Υγείας αφού αναφέρει ότι όντως η κτιριακή κατάσταση στα Νοσοκομεία είναι καλή, (αλλά λιγότερα καλή στα Κέντρα Υγείας), υποστηρίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 
Αποκαλύπτει επίσης ότι από τα 25 Κέντρα Υγείας, εργαστηριακές εξετάσεις και ακτινολογικές διαγνώσεις για τα επείγοντα τουλάχιστον περιστατικά δεν πραγματοποιούνται ούτε στα μισά, με αποτέλεσμα τα πάντα να πραγματοποιούνται σε 2-3 ώρες αργότερα σε κάποιο Νοσοκομείο, ανάλογα με τις αποστάσεις κάτι που συχνά είναι μοιραίο ή πάντως αυξάνει την θνησιμότητα και νοσηρότητα. Ιδιαίτερα για ορεινές/ημιορεινές περιοχές αυτό είναι ιδιαιτέρως σοβαρό (πχ. Αμφίκλεια, Δομοκός, Ιστιαία, Φραγκίστα, Λιδωρίκι κλπ.) 
Επίσης η πολιτική αποσπάσεων προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας προς τα Νοσοκομεία για κάλυψη αναγκών είναι μία ακόμα επιδείνωση των καταστάσεων που οι πολίτες αντιμετωπίζουν. 
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, οι επενδύσεις της πολιτείας σε εξοπλισμό και αναλώσιμα δεν μπορεί να φέρουν αποτελέσματα αν δεν υπάρχει το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικά στα Κέντρα Υγείας. 
"Για να μειωθεί η μεταφορά νοσηλευόμενων ασθενών από την Στερεά σε Νοσοκομεία της Αθήνας, η οποία προσεγγίζει το 25-30% όσων επισκέπτονται τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων και χρειάζονται νοσηλεία, πρέπει να γίνουν προσλήψεις", αναφέρει ο κ. Μαρκόπουλος.

Σύμφωνα με την επιστολή Μαρκόπουλου, στα Νοσοκομεία η κατάσταση είναι η εξής:

1) Κανένα δεν είναι πλήρες τραυματολογικό κέντρο ώστε να αντιμετωπίζει τα σοβαρά σύνθετα ζητήματα επομένως αυτό σημαίνει μετακινήσεις προς Αθήνα και Λάρισα.

2) Υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και πολλές κλινικές χωρίς διευθυντές με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό διοικητικά και επιστημονικά. Οι γιατροί συχνά αδυνατούν να συμπληρώσουν εφημερίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν είτε κενά κάλυψης ειδικότητας, είτε γιατροί που εργάζονται πάνω από 80 ή 90 ώρες/εβδομάδα, είτε βέβαια χωρίς άδεια ή κενά Σαββατοκύριακα. Σημειώνω ιδιαιτέρως την τεράστια έλλειψη αναισθησιολόγων σε όλα ανεξαιρέτως τα Νοσοκομεία που προκαλεί κυριολεκτικά «έμφραγμα» στον χειρουργικό τομέα.

3) Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών πρακτικά απουσιάζουν ή λειτουργούν υπό μεγάλη πίεση χωρίς ανάλογο προσωπικό (κάτω του 60%).

4) Υπάρχει σοβαρή υστέρηση του ενδιαφέροντος της 5ης ΥΠΕ προς την Στερεά σε σχέση με την σπουδή στα ζητήματα της Θεσσαλίας. Δεν επιθυμώ να μπω σε λεπτομέρειες τις οποίες είμαι βέβαιος ότι το Υπουργείο σας γνωρίζει.

5) Η δομή του ΕΚΑΒ χρειάζεται περισσότερους σταθμούς ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό και σίγουρα περισσότερο προσωπικό. Η διασπορά στάθμευσης ασθενοφόρων βοηθά την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη μεταφορά του επείγοντος στο οποίο ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγων.

6) Το Νοσηλευτικό προσωπικό αυξήθηκε ευτυχώς λόγω αναγκών covid διότι χωρίς αυτή την αύξηση η κατάσταση θα ήταν εκρηκτική. Ωστόσο απαιτείται και άλλο προσωπικό μαζί βέβαια με την δέσμευση μονιμοποίησης των διετών συμβάσεων που έφερε η πανδημία.

Ωστόσο μπαίνοντας στην τουριστική περίοδο, που ευτυχώς αναμένεται ισχυρή, κάνω έκκληση και ζητώ άμεση προκήρυξη θέσεων με ταχείες διαδικασίες των κενών θέσεων στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας,

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ