ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ07032022

Παρ, 01 Ιουλ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΡΟΝΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Υψηλότερο ποσοστό από τον μέσο όρο της χώρας στην Στερεά - Ξεκινά το πρόγραμμα "Φιλία σε κάθε Ηλικία"

Δεν είναι μόνο η οικονομική ανέχεια και η πανδημία που φορτίζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο. Είναι και η ηλικία ιδιαίτερα αν ζει μόνος μη έχοντας οικογένεια. 
Στην Ελλάδα το 22,3% είναι άνω των 65 ετών ενώ σε Εύβοια και Στερεά είμαστε στο 28,22%. 
 
Ο πληθυσμός της χώρας μας όχι μόνο γηράσκει λοιπόν, αλλά ταυτόχρονα απομονώνεται, ενώ εκτιμάται, ότι περίπου 730.000 ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους. Εκτός από την υποβάθμιση της ψυχικής υγείας, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής του ατόμο
 
Τα παραπάνω ώθησαν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος “Φιλία σε κάθε Ηλικία” με στόχο την καταπολέμηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης στην Τρίτη Ηλικία. Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Prolepsis και της Δομής “ΓΕΦΥΡΑ” της Περιφέρειας.
 
Το πρόγραμμα “Φιλία σε κάθε Ηλικία” στοχεύει στην ανθρώπινη επαφή και τη δημιουργία σχέσεων φιλίας μέσα από τη διασύνδεση μοναχικών ηλικιωμένων με εθελοντές. Βασίζεται στον εθελοντισμό και λειτουργεί υποστηρικτικά για την κοινωνική ομάδα των ηλικιωμένων. Υλοποιείται ήδη από το 2019 από το Ινστιτούτο Prolepsis σε πολλές περιοχές της χώρας με τη στήριξη του Ιδρυτικού Δωρητή “ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα” και σε συνεργασία με Δήμους, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλους κοινωνικούς εταίρους. Τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.
 
Οι εθελοντές του προγράμματος προσφέρουν στους ωφελούμενους συναισθηματική ενδυνάμωση μέσω τακτικής τηλεφωνικής επικοινωνίας ή επισκέψεων, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες. Το Ινστιτούτο “Prolepsis” υποστηρίζει τους εθελοντές με σειρά εκπαιδεύσεων, καθώς και με συναντήσεις εποπτείας.
 
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο και πολυσχιδές κοινωνικό έργο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η Δομή “ΓΕΦΥΡΑ” έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στην υλοποίησή του σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, μέσα από στοχευμένες ενέργειες δικτύωσης και διάχυσης, προκειμένου να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μοναχικοί ηλικιωμένοι.
 
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας Γιάννη Περγαντά, για τον προγραμματισμό συναντήσεων με στόχο τη συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους (Δήμους, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.ά) σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
 
«Εμείς, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, επιλέγουμε να σταθούμε δίπλα στους πολλούς -δυστυχώς- ηλικιωμένους, που απομονώνονται και περιθωριοποιούνται. Παλεύουν με την μοναξιά, με την έλλειψη συγγενών και φίλων, με την έλλειψη επικοινωνίας.
 
»Συνεργαζόμαστε με ειδικούς και συγκροτούμε ένα δίκτυο εθελοντών, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα “Φιλία σε κάθε Ηλικία”, για να καταπολεμήσουν τη μοναξιά στην τρίτη ηλικία. Και για να πετύχουμε, χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούμε όλοι», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.
 
«Σε μία κοινή προσπάθεια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Δομή Γέφυρα και το Ινστιτούτο Prolepsis, στέκονται αλληλέγγυοι προς τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, που καθημερινά δοκιμάζονται από τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση. Ευχαριστούμε και ταυτόχρονα συγχαίρουμε τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κύριο Σπανό για το έμπρακτο ενδιαφέρον του στην Τρίτη Ηλικία. Καλούμε μέσα από την κοινή αυτή προσπάθεια, εθελοντές και μοναχικά άτομα Τρίτης Ηλικίας, να δημιουργήσουμε μαζί μία αλυσίδα φιλίας και κοινωνικής συνοχής», δήλωσε η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis Αθηνά Λινού.
 
INFO: Η Δομή “Γέφυρα” και το Ινστιτούτο “Prolepsis” καλούν όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είτε ως ωφελούμενοι είτε ως εθελοντές να τηλεφωνήσουν στο 2231028725 ή στο 2106255700. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος, λειτουργεί πανελλαδικά από το Ινστιτούτο Prolepsis η “Τηλεφωνική γραμμή για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία” στο 2106101300. Η γραμμή λειτουργεί Δευτέρα µε Παρασκευή, από τις 11π.µ. έως τις 8µ.µ., είναι ανώνυµη και έχει αστική χρέωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ