ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ05182022

Τρι, 17 Μαϊ 2022 9pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΡΟΝΟΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ 2.738 ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ 2.738 ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Εργάστηκαν 160 επιστήμονες - Εκτεταμένες οι επιπτώσεις στη τοπική κοινωνία από τις μεγάλες καταστροφές του Αυγούστου

Η καταγραφή προβληματίζει. Σχεδόν 3.000 συνάνθρωποί μας χρειάστηκαν ψυχολογική υποστήριξη κυρίως στη Β. Εύβοια, όντας επηρεασμένοι από τις μεγάλες καταστροφές των πρόσφατων πυρκαγιών και τις επιπτώσεις στις ζωές τους.
 
Ο παραπάνω απολογισμός προέκυψε μετά την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού, απέστειλε κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας στην περιοχή.
 
Τα κλιμάκια, αποτελούμενα από ψυχολόγους, ψυχιάτρους, παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας των φορέων μελών της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ παρέχουν από τις 8 Αυγούστου 2021 ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές σε όλη την Εύβοια.
 
Ποιο συγκεκριμένα το διάστημα 8 Αυγούστου  – 7 Νοεμβρίου 2021 ενεργοποιήθηκαν 160 επαγγελματίες ψυχικής υγείας από την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, την Π.Ε.Ψ.Υ.κΚ.Α., την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, την Ε.Π.Α.Ψ.Υ., την Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε., την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», την Ε.ΨΥ.Κ.Α., την Ε.Προ.Ψ.Υ.Η., το Περιβολάκι, το Κ.Μ.Ο.Π. και την Ε.Ε.Ψ.Υ.Α.Κ.Μ παρείχαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας επικουρούμενα από εθελοντική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αναλυτικότερα σε 2.738 άτομα εκ των οποίων.
 
Τι διαπίστωσαν τα κλιμάκια των ειδικών;
 
- 2 περιστατικά που χρήζουν άμεσης ψυχιατρικής υποστήριξης και παρακολούθησης.
- 11 άτομα με σοβαρές κινητικές αναπηρίες και κενά στην παροχή υπηρεσιών
15 αναφορές για ενδοοικογενειακή βίας
- 7 άτομα με σοβαρές χρόνιες παθήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες
- Περίπου 100 άτομα που είναι άνεργα και χρήσουν κοινωνική υποστήριξης (επιδόματα, κλπ.)
- Περίπου 800 άτομα 60+ που δεν έχουν πρόσβαση σε αντίστοιχες υπηρεσίες (π.χ. Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων).
 
Πέρα από την ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων θ=υπήρξαν και άλλες δράσεις. Τα κλιμάκια, διένειμαν πάνω από 7 τόνους ρουχισμού και 25 τόνους τροφίμων. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ψυχοεκπαιδευτικές δράσεις στα δημοτικά σχολεία (Κρυονερίτης, Κεχριές, Ελληνικά, Κερασιά, Ροβιές, Λίμνη) όπου συνολικά συμμετείχαν 387 παιδιά και 104 γονείς και 6 εκπαιδευτικοί.
 
Ακόμη υπήρξε διασύνδεση με όλες τις κοινοτικές υπηρεσίες, με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, με Ιδρύματα και οργανισμούς: ΙΣΝ-Δεσμός κλπ
 
Η υποστήριξη αυτή συνεχίζεται από σήμερα και για το επόμενο διάστημα μετά από απόφαση της Υφυπουργού Υγείας αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας κ Ζωής Ράπτη από οκτώ μόνιμα κλιμάκια ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων των φορέων ΑΜΚΕ Ίασις, Π.Ε.Ψ.Υ.κΚ.Α., Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, ΕΨΥΚΑ, ΠΕΨΑΕΕ, το «Περιβολάκι», ΑΜΚΕ Θάλπος και ΑΜΚΕ Ξένιος Ζευς.