ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ01202021

Τρι, 19 Ιαν 2021 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΠΕΤΥΧΕ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΠΕΤΥΧΕ

Οι μετρήσεις της Περιφέρειας δείχνουν ανατροπή παραγόντων εξαθλίωσης όπως πείνας, χαμηλού βάρους κ.α

Όταν η Περιφέρεια Στερεάς ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια την καθημερινή σίτιση 2.028 μαθητών σε Εύβοια και Στερεά, η αρχική εντύπωση ήταν πως κάλυπτε μέρος της φτώχειας που έφερε η βαθιά οικονομική κριση. 
Στην πορεία απεδείχθη κάτι πολύ πιο σημαντικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν στα σχολεία που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα, όχι απλώς καλύφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι καθημερινές διατροφικές ανάγκες των μαθητών, αλλά και βελτιώθηκαν σημαντικά οι δείκτες υγείας τους.
Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση, κατά μέσο όρο το 18,9% των οικογενειών που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια κατά την έναρξη του Προγράμματος δεν αντιμετώπιζαν στη λήξη του σχολικού έτους, ενώ το 36,3% των οικογενειών που αντιμετώπιζαν πείνα κατά την έναρξη δεν αντιμετώπιζαν στη λήξη του σχολικού έτους. Επίσης, το 45,6% των μαθητών που είχαν χαμηλό σωματικό βάρος (λιποβαρείς), κατάφεραν να αποκτήσουν κανονικό σωματικό βάρος.
Με βάση τα παραπάνω, είναι ασφαλώς μια θετική είδηση ότι συνεχίζεται από την π. Δευτέρα η καθημερινή σίτιση των 2.028 μαθητών σε σχολεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis. Το έργο, το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κ. Κώστα Μπακογιάννη, συνεχίζεται και αυτή τη σχολική χρονιά χάρη στις άμεσες ενέργειες της νέας περιφερειακής αρχής και του Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού.
Φέτος είναι η τέταρτη σχολική χρονιά υλοποίησης του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε σχολεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Συνολικά, περισσότεροι από 6.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας, έλαβαν δωρεάν σχολικά γεύματα τις σχολικές χρονιές 2015-2016, 2016-2017 και 2018-2019, μέσω του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Έως σήμερα η Περιφέρεια έχει προσφέρει συνολικά 576.000 υγιεινά γεύματα, ενώ τη σχολική χρονιά 2019-2020, υπολογίζεται ότι θα διατεθούν στους μαθητές περισσότερα από 200.000 γεύματα.
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, που προέρχονται από 25 σχολεία και των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων της Στερεάς και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τα υγιεινά γεύματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ θα διανέμονται καθημερινά στα σχολεία, στο σύνολο των μαθητών. Είναι σχεδιασμένα με βάση τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών από ιατρούς, διατροφολόγους και τεχνολόγους τροφίμων του Ινστιτούτου Prolepsis, με τη συμβολή Καθηγητών από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός δήλωσε: «Με ικανοποίηση, συνεχίζουμε για τέταρτη σχολική χρονιά ένα πρόγραμμα που φανέρωσε στην πράξη την αξία του τόσο για τη σωστή διατροφή των μαθητών, όσο και, με βάση τα σχετικά αποτελέσματα, την ίδια την ψυχολογία των παιδιών και των οικογενειών τους. Συνεχίζουμε να δείχνουµε την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα µας, όχι µόνο στα λόγια, αλλά µε πράξεις. Ένα µεγάλο ευχαριστώ στο Ινστιτούτο Prolepsis για τη συνεργασία μας».
 
ΕΥΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ PROLEPSIS
«Ευχαριστούμε από την καρδιά μας το νέο Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας. Συνεχίζει στον τόπο του ένα σημαντικό έργο κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, που ξεκίνησε ο Κώστας Μπακογιάννης και το οποίο προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών μας. Έχουμε ήδη καλέσει τους Περιφερειάρχες σε όλη την Ελλάδα να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να αναλάβουν δράση. Ο αριθμός των δημόσιων σχολείων πανελλαδικά που έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, έφτασε τα 1.000, στα οποία φοιτούν 93.000 μαθητές. Είναι εξαιρετικά επείγον να βρούμε τρόπο να εξασφαλίσουμε το καθημερινό φαγητό αυτών των παιδιών», τόνισε η κα Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ