ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι11242020

Τρι, 24 Νοε 2020 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ

Κίνδυνος αναστολής λειτουργείας των εξωτερικών ιατρείων, της παθολογικής κλινικής και των χειρουργείων

Οι συνεχείς συνταξιοδοτήσεις ιατρών, που δεν αναπληρώνονται, καθώς και η μόνιμη έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών, οι οποίοι εγκαταλείπουν όλο και περισσότεροι τη χώρα λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, έχουν φέρει το Νοσοκομείο Χαλκίδας στα όρια του.
Οι μόνιμοι ειδικοί ιατροί καλύπτουν το 63% των οργανικών θέσεων, ενώ ο νέος θεσμός των επικουρικών ιατρών δυσχεραίνει κι άλλο την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, λόγω απολύσεών τους, συνεπεία λύσης της σύμβασής τους, μη έγκριση της παράτασής τους και λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών για τον επαναδιορισμό των ίδιων ή άλλων νέων στη θέση τους.
Το Νοσοκομείο Χαλκίδας δεν καλύπτει μόνο τις ανάγκες του Νομού Ευβοίας με πληθυσμό 210.815 κατοίκους. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι πρόσφυγες, ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών – τουριστών που διέρχονται καθημερινά ή και διαμένουν στο νομό , ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα και τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς κι ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Βοιωτίας που αντιμετωπίζονται στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, λόγω υποστελέχωσης και ανεπαρκών δομών του Νοσοκομείου της Θήβας.
Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο της Θήβας που έχει χαρακτηριστεί ως Τραυματιολογικό Κέντρο, δεν έχει αιμοδοσία με αποτέλεσμα όλα τα βαριά περιστατικά να διακομίζονται στο Νοσοκομείο μας προς αντιμετώπιση , ενώ και τις υπόλοιπες ανάγκες του Νοσοκομείου Θήβας σε μονάδες αίματος , τις καλύπτει η δική μας Αιμοδοσία.
Τα παραπάνω αναφέρουν με επιστολή τους - κραυγή η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Νομού Ευβοίας που ακόμη αναφέρουν:
- Το τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων-ΤΕΠ  του Νοσοκομείου είναι σε καθημερινή γενική εφημερία κι έχει 55.000 περιστατικά το χρόνο, παθολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, καρδιολογικά κλπ ( κατά μέσο όρο ημερησίως 150 περιστατικά) , ενώ η Παιδιατρική κλινική λειτουργεί ξεχωριστά εξωτερικά ιατρεία, με μέσο όρο ημερησίως 55 περιστατικά (20.000 ετησίως)
Το Τμήμα δεν μπορεί να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες σε ιατρούς μιας και αντιστοιχεί από μηδέν έως ένας (0-1) ιατρός, σε κάθε βάρδια.
- Η Παθολογική Κλινική με δυναμικό 50 κρεβατιών, με 100% πληρότητα, καθημερινή 24ωρη εφημερία και 31435 περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία ετησίως, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της εφημερίας αλλά και του πρωινού ωραρίου, μια κι έχουν απομείνει μόνο 6 ειδικευμένοι (από τις 10 οργανικές θέσεις) και 5 ειδικευόμενοι ιατροί (από τις 12 οργανικές θέσεις), εκ των οποίων οι 3 σε παράταση.
- Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα διενεργήθηκαν το 2018 ,2500 χειρουργικές επεμβάσεις μέτριας έως μεγάλης βαρύτητας και 1000 περίπου μικρής βαρύτητας (τοπικές ή επιβοηθούμενες), 800 διασωληνώσεις και συμμετοχές σε ΚΑΡΠΑ στα ΤΕΠ και στα άλλα τμήματα του νοσοκομείου μας. Στο τμήμα λειτουργεί ιατρείο πόνου για αντιμετώπιση περιστατικών με χρόνιο (καλοήθη ή κακοήθη πόνο) και για συνταγογράφηση.
Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα υπηρετούν 5 ιατροί σε οργανική θέση, εκ των οποίων η μια συνταξιοδοτείται τέλος του τρέχοντος έτους και  2 επικουρικοί ιατροί, η θητεία του ενός λήγει σε ένα μήνα και του άλλου σε τρεις μήνες. Το Δεκέμβριο το Τμήμα δεν θα μπορεί να καλύψει τις εφημεριακές του ανάγκες ούτε με ένα ειδικευμένο ιατρό, ανά εφημερία και θα υπάρχουν ακάλυπτες ημέρες, με όλες τις δραματικά απορρέουσες συνέπειες .
- Η Αιμοδοσία του Νοσοκομείου πραγματοποίησε μέσα στο 2018, 7384 αιμοληψίες, 7183 διασταυρώσεις φιαλών σε μονάδες για τα Νοσοκομεία Χαλκίδας, Κύμης και Θήβας, διέθεσε 7109 φιάλες στα Νοσοκομεία Χαλκίδας, Αθήνας κι άλλα νοσοκομεία της Ελλάδος. Επίσης πραγματοποίησε 72 οργανωμένες εξορμήσεις για εξωτερικές αιμοληψίες στο νομό Ευβοίας και Βοιωτίας, καθώς και μετάγγιση χρόνιων περιστατικών (120 ασθενείς με ανάγκες 1200 περίπου μονάδες αίματος ετησίως) και μεσογειακής αναιμίας (12 ασθενείς με ανάγκες περίπου 300 μονάδες αίματος ετησίως).
Στην Αιμοδοσία υπηρετούν:1 Διευθυντής σε οργανική θέση και 1 Επικουρικός Ιατρός.
-  Ακτινολογικό: Στο νοσοκομείο δεν λειτουργεί αξονικός τομογράφος όλο το 24ωρο, λόγω υποστελέχωσης σε ιατρικό και παραϊατρικό τεχνολογικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να διακομίζονται ασκόπως περιστατικά στην Αθήνα. Είναι, απολύτως, ανήθικο και δραματικά επικίνδυνο, σε ένα νοσοκομείο, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό τροχαίων και, γενικότερα, επειγόντων περιστατικών, να μην λειτουργεί, καθ’ όλο το 24άωρο, αξονικός τομογράφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ