ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ08072020

Πεμ, 06 Αυγ 2020 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΡΟΝΟΙΑ Μαθητές της Εύβοιας σε πανευρωπαϊκή έρευνα

Μαθητές της Εύβοιας σε πανευρωπαϊκή έρευνα

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ευβοίας συμμετείχε στην Πανευρωπαϊκή Έρευνα για τη Χρήση Αλκοόλ και άλλων ουσιών στο σχολικό πληθυσμό (έρευνα ESPAD), που πραγματοποιήθηκε τη χρονική περίοδο Μάρτιος-Απρίλιος του 2019.

Η έρευνα επαναλαμβάνεται κάθε 4 χρόνια και το Κέντρο Πρόληψης της Εύβοιας παίρνει μέρος ως συνεργάτης του ΕΠΙΨΥ για 5η φορά. Στην έρευνα συμμετέχουν περισσότερες από 35 Ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα η έρευνα υλοποιείται από το 1998 από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και τα κατά τόπους Κέντρα Πρόληψης και μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
H έρευνα ESPAD μελετά τη χρήση οινοπνευματωδών, καπνού και άλλων νόμιμων και παράνομων ουσιών από τους μαθητές, την υιοθέτηση άλλων εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως την ενασχόληση με το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το τζόγο, καθώς και τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονται με τις συμπεριφορές αυτές. H συμμετοχή των νέων στην έρευνα αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για τη χάραξη εθνικής πολιτικής στον τομέα της πρόληψης και της υγείας.
Στην έρευνα συμμετέχει πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 24.000 μαθητών και των τριών τάξεων λυκείων, από περίπου 372 σχολικές μονάδες της χώρας.
Συγκεκριμένα, στην Εύβοια το Κέντρο Πρόληψης ανέλαβε να πραγματοποιήσει την έρευνα σε ένα αντιπροσωπευτικό τυχαίο δείγμα μαθητών 15 τμημάτων από 5 λύκεια και 1 ΕΠΑΛ του Νομού, συνολικά συμμετείχαν 276 μαθητές.
 Η συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού και τους διευθυντές των συγκεκριμένων σχολείων ήταν πολύ καλή και η έρευνα διεξήχθη χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. 
Τα σχολεία που αποτελούσαν το δείγμα της έρευνας για την Εύβοια ήταν τοΛύκειο Αρτάκης, το Λύκειο Βαθέος, το 4ο Λύκειο Χαλκίδας, το Λύκειο Ερέτριας και το ΕΠΑΛ Ψαχνών.