ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι11242020

Τρι, 24 Νοε 2020 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΜΑΝΤΟΥΔΙ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΜΑΝΤΟΥΔΙ

Δεν προβλέπεται υποστηρίζουν οι Βρυξέλλες - ποιο το σκεπτικό

Καμία αποζημίωση για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα, στην Κορινθία, στην Αργολίδα, στη Λακωνία και σε άλλες περιοχές στις 29-30 Σεπτέμβρη, δεν προβλέπεται από την ΕΕ, σύμφωνα με την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατεπείγουσα Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος με την Ερώτησή τους ζητούσαν ανάμεσα σε άλλα την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων.
Παρά το ότι οι καταστροφές ήταν τεράστιες και τα προβλήματα των κατοίκων ιδιαίτερα οξυμένα - είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι πολλές περιοχές έμειναν για πολλές μέρες χωρίς πόσιμο νερό - η ΕΕ επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι οι «ιδιωτικές ζημιές» δεν είναι «επιλέξιμες» από το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της.
Αντίθετα, επιλέξιμα για χρηματοδότηση είναι τα έργα αποκατάστασης των κρατικών υποδομών, τα οποία αναλαμβάνουν επιχειρηματικοί όμιλοι. Σημειώνεται δε ότι ακόμη και για τα έργα αυτά, που θα μπορούσαν να είναι μια μικρή ανακούφιση για τις τοπικές κοινωνίες, (π.χ. για τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο των παραπάνω περιοχών) για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου Ταμείου της ΕΕ - σχετικό αίτημα δεν έχει υποβάλει καν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!
Μάλιστα  τίθενται ιδιαίτερα αυστηροί όροι και προϋποθέσεις (η συνολική άμεση ζημιά να υπερβαίνει το κατώτατο όριο του 1,5% του ΑΕΠ της πληγείσας περιοχής ή το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Ελλάδας).
Περαιτέρω, στην απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου Κ. Κρέτσου αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής μπορούν να στηρίξουν δράσεις που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων όπως οι πλημμύρες, η διάβρωση του εδάφους και οι δασικές πυρκαγιές, καθώς και με την ανθεκτικότητα στις καταστροφές και τα συστήματα διαχείρισης κινδύνου».
Για τη διαχρονική, τραγική έλλειψη υποδομών και κεντρικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα τεράστιες είναι οι ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης σε δήμους και Περιφέρειες που εφαρμόζουν πιστά την πολιτική «κόστους - οφέλους» της ΕΕ καταλήγει το ΚΚΕ.

 

Ποια μέτρα ζητά το ΚΚΕ
για τις πληγείσες περιοχές


Το ΚΚΕ ζητάει την άμεση λήψη μέτρων για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών και συγκεκριμένα:

✒  Να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα για τους πληγέντες, ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους που καταστράφηκαν τα αποθέματά τους.
✒Να καταγραφούν όλες οι ζημιές, να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποζημίωσης στο 100% των ζημιών στην αγροτική παραγωγή, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και χαράτσια στον ΕΛΓΑ, σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες, καμιά διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
✒Να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές στο οδικό δίκτυο, τους αγροτικούς δρόμους, σε αυλές σπιτιών, στα σχολεία, τα δίκτυα αποχέτευσης, τα δίκτυα ύδρευσης και να πραγματοποιηθεί έλεγχος της ποιότητας του πόσιμου νερού.
✒Να ξεκινήσουν άμεσα και να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα αναγκαία μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας, διάνοιξης και εμβάθυνσης ποταμών, διευθέτησης χειμάρρων, αντιδιαβρωτικά, αντικατολισθητικά έργα, σύγχρονο οδικό δίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ