ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ08132020

Πεμ, 13 Αυγ 2020 2pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΡΟΝΟΙΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Ξεκινούν τα παράπλευρα έργα με την υπογραφή σύμβασης Δήμου - "Κατασκευής" - Μεγάλες οι μέχρι σήμερα καθυστερήσεις

Από το 2017 θα έπρεπε να λειτουργεί το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Μετά έγινε "μέσα στο 2018" και τώρα "ίσως στο τέλος του 2019". Από τα τρία βήματα που απαιτούνται, πάντως, έγινε επιτέλους το ένα και πιο σημαντικό: Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή των Συνοδών  Έργων του Νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, αρχικού προϋπολογισμού 2.173.086 ευρώ.

Πρόκειται για την τελική απαιτούμενη πράξη, αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού έργου για την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας  αλλά και για όλη την Εύβοια, όπως είναι το Νέο Νοσοκομείο.
Το συγκεκριμένο έργο που συμβασιοποιήθηκε και θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Στερεά Ελλάδα 2014-2020”, ενώ το ποσό των 252.000 ευρώ του ΦΠΑ, που δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη, θα καταβληθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Χαλκιδέων.
Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε, προβλέπεται:
η διαμόρφωση οδού πρόσβασης στο Νέο Νοσοκομείο,
δίκτυο μεταφοράς ομβρίων υδάτων του περιβάλλοντος χώρου,
δίκτυο μεταφοράς ακαθάρτων υδάτων του Νοσοκομείου,
δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων της οδού πρόσβασης.
Οι υπογραφές έπεσαν την περασμένη Πέμπτη από τον Δήμαρχο Χαλκιδέων Χρήστο Παγώνη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας “Κατασκευή” Α.Τ.Ε. Κυριάκο Χαϊδεμένο.

ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΛΟΓΟΙ
ΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ
Στην Ελλάδα κατασκευάζονται αγωγοί αποχέτευσης χωρίς να υπάρχει ο... βιολογικός καθαρισμός ή δεξαμενές υδάτων χωρίς να υπάρχει το δίκτυο μεταφοράς τους (γιατί είναι άλλες εργολαβίες που κάπου έχουν κολλήσει).
Στην περίπτωση του Νοσοκομείου υπάρχουν ΤΡΕΙΣ εκκρεμότητες: Η πρώτη είναι τα λεγόμενα συνοδά έργα που η σύμβαση επιτέλους υπεγράφη. Το δεύτερο είναι η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του εξοπλισμού και το τρίτο η σωστή μεταφορά από το παλιό στο νέο νοσοκομείο.
Πρόκειται για ένα μεγάλο πρότζεκτ που απαιτεί σωστή οργάνωση και συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων. Χρειάζεται και η αρωγή του Υπουργείου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Σπανός πάντως στο παρελθόν είχε εξηγήσει ότι η καθυστέρηση που έχει προκύψει με τα συνοδά έργα δεν οφείλεται ούτε στην Περιφέρεια ούτε στο Δήμο. Είχε πει μάλιστα πως η Περιφέρεια στην περίπτωση της σύνταξης του μεγάλου φακέλου, ανέλαβε να κάνει τη δουλειά του Υπουργείου, με σκοπό να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων:
 “Κανονικά το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί τα συνοδά έργα αλλά μόνο την υποδομή ως υποδομή. Κατ΄εξαίρεση πραγματοποιείται η χρηματοδότηση αυτών των έργων, εφόσον συνταχθεί φάκελος που αποδεικνύει ότι πρόκειται για μεγάλο έργο, που χρήζει ιδιαίτερης ανάγκης. Τον φάκελο αυτό έπρεπε να το συντάξει το Υπουργείο, ωστόσο, το κάναμε εμείς και το κονδύλι εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή  Ένωση”.