ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ05302020

Παρ, 29 Μαϊ 2020 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ

Συνεχίζονται οι επισκέψεις στη Β. Εύβοια ενώ συγκροτήθηκε Επιτροπή Πλημμυροπαθών - Τι ζητά

Μπροστά στον φόβο να υπάρξουν καθυστερήσεις στην καταγραφή ζημιών, στην αποκατάστασή τους και κυρίως στην καταβολή αποζημιώσεων, πολίτες της Βόρειας Εύβοιας αποφάσισαν να συγκροτήσουν "Επιτροπή Πλημμυροπαθών", η οποία να διεκδικήσει την επίλυση των προβλημάτων και να παρακολουθεί κάθε σχετική εξέλιξη.

Πρόκειται για αγρότες, κτηνοτρόφους και κατοίκους της Βορειοκεντρικής Εύβοιας που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου. Έτσι, τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη στο Δημαρχείο Μαντουδίου, συζήτησαν την κατάσταση και προχώρησαν στην συγκρότηση της εν λόγω Επιτροπής. Μάλιστα προχώρησαν και σε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνουν τα προβλήματα που ακόμα υπάρχουν και που είναι:

Μία εβδομάδα μετά την καταστροφή ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των χωριών και των σπιτιών μας.
Λόγω του κατεστραμμένου οδικού δικτύου, κύριου και αγροτικού δεν μπορούμε να φτάσουμε σε όλους τους στάβλους, αποθήκες, χωράφια μας ακόμα και για να καταγράψουμε τις ζημιές.
Κλιμάκια κυβερνητικά και των τοπικών αρχών περιδιαβαίνουν, χωρίς να ακούνε τις ανάγκες μας.
Μια εβδομάδα μετά την πλημμύρα, ζώα που επιβίωσαν θα χαθούν από την πείνα γιατί οι ζωοτροφές καταστράφηκαν.

Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια, το Δήμο, τον ΕΛΓΑ:
Έκτακτο επίδομα από την κυβέρνηση για τους πληγέντες ώστε να ανταποκριθούμε στις άμεσες ανάγκες επιβίωσης.
Να αποζημιωθούν 100%- χωρίς όρους, προϋποθέσεις, αστερίσκους και χαράτσια στον ΕΛΓΑ- όλοι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και άλλοι παραγωγοί που έχουν υποστεί καταστροφή στην παραγωγή, τις αποθήκες, τα εργαλεία και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, στα ζώα και τις ζωοτροφές, τα μελίσσια κλπ.
Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο 100% οι καταστροφές που υπάρχουν σε σπίτια (οικοσυσκευές και λοιπό οικιακό εξοπλισμό), μαγαζιά, μικρές επιχειρήσεις.
 Να αποκατασταθούν άμεσα οι δρόμοι, το αγροτικό δίκτυο, που έχουν κοπεί και καταστραφεί, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, η σύνδεση του ρεύματος με ευθύνη του κράτους. Να εκπονηθεί μελέτη για το συνολικό εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου.
Να υπάρξει άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους (διάνοιξη και εμβάθυνση του Κηρέα, κατασκευή προστατευτικών τοιχίων, καθαρισμός παραποτάμων και ρεμάτων κ.α.).
Να γίνουν άμεσα τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα και φράγματα ανάσχεσης στους ορεινούς όγκους.
Να αποκατασταθούν οι ζημιές και να λειτουργήσουν άμεσα τα σχολεία του Μαντουδίου.
Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνο.
Αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου και καθαρισμός των δασικών δρόμων για να έχουν πρόσβαση οι ρητινοκαλλιεργητές στη συλλογή της ρητίνης.
Καθαρισμός των αποστραγγιστικών καναλιών στους κάμπους της περιοχής Μαντουδίου.
Αντιπλημμυρικά έργα στήριξης των χωραφιών και επιχωμάτωση στα πραγματικά τους όρια των χωραφιών που έχουν παρασυρθεί.
Αναστολή πληρωμών των αγροτικών τιμολογίων της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αναστολή πληρωμής του ΕΛΓΑ. Να πληρωθεί μετά την καταβολή των αποζημιώσεων.