ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ05192022

Τρι, 17 Μαϊ 2022 9pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΡΟΝΟΙΑ

Να λυθούν φέτος προβλήματα της ναυαγοσωστικής κάλυψης

Χατζηγιαννάκης: Η γραφειοκρατία ταλαιπωρεί Δήμους και κοινό

Τα προβλήματα στη ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες έφερε με ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Ευβοίας Μίλτος Χατζηγιαννάκης. 

Περισσότερα...

ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ

Μεταφορά του 25% των ασθενών στην Αθήνα - Ποια η κατάσταση στην Υγεία σε Εύβοια και Στερεά

Σε Εύβοια και Στερεά, υπάρχουν 8 Νοσοκομεία και 25 Κέντρα Υγείας για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας. 
Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στις υγειονομικές μας μονάδες ποια τα προβλήματα και τι πρέπει να γίνει; Ο γιατρός, πρώην βουλευτής και νυν υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μαρκόπουλος με επιστολή του στον υπουργό Υγείας αφού αναφέρει ότι όντως η κτιριακή κατάσταση στα Νοσοκομεία είναι καλή, (αλλά λιγότερα καλή στα Κέντρα Υγείας), υποστηρίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 
Αποκαλύπτει επίσης ότι από τα 25 Κέντρα Υγείας, εργαστηριακές εξετάσεις και ακτινολογικές διαγνώσεις για τα επείγοντα τουλάχιστον περιστατικά δεν πραγματοποιούνται ούτε στα μισά, με αποτέλεσμα τα πάντα να πραγματοποιούνται σε 2-3 ώρες αργότερα σε κάποιο Νοσοκομείο, ανάλογα με τις αποστάσεις κάτι που συχνά είναι μοιραίο ή πάντως αυξάνει την θνησιμότητα και νοσηρότητα. Ιδιαίτερα για ορεινές/ημιορεινές περιοχές αυτό είναι ιδιαιτέρως σοβαρό (πχ. Αμφίκλεια, Δομοκός, Ιστιαία, Φραγκίστα, Λιδωρίκι κλπ.) 
Επίσης η πολιτική αποσπάσεων προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας προς τα Νοσοκομεία για κάλυψη αναγκών είναι μία ακόμα επιδείνωση των καταστάσεων που οι πολίτες αντιμετωπίζουν. 
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, οι επενδύσεις της πολιτείας σε εξοπλισμό και αναλώσιμα δεν μπορεί να φέρουν αποτελέσματα αν δεν υπάρχει το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικά στα Κέντρα Υγείας. 
"Για να μειωθεί η μεταφορά νοσηλευόμενων ασθενών από την Στερεά σε Νοσοκομεία της Αθήνας, η οποία προσεγγίζει το 25-30% όσων επισκέπτονται τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων και χρειάζονται νοσηλεία, πρέπει να γίνουν προσλήψεις", αναφέρει ο κ. Μαρκόπουλος.

Σύμφωνα με την επιστολή Μαρκόπουλου, στα Νοσοκομεία η κατάσταση είναι η εξής:

1) Κανένα δεν είναι πλήρες τραυματολογικό κέντρο ώστε να αντιμετωπίζει τα σοβαρά σύνθετα ζητήματα επομένως αυτό σημαίνει μετακινήσεις προς Αθήνα και Λάρισα.

2) Υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και πολλές κλινικές χωρίς διευθυντές με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό διοικητικά και επιστημονικά. Οι γιατροί συχνά αδυνατούν να συμπληρώσουν εφημερίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν είτε κενά κάλυψης ειδικότητας, είτε γιατροί που εργάζονται πάνω από 80 ή 90 ώρες/εβδομάδα, είτε βέβαια χωρίς άδεια ή κενά Σαββατοκύριακα. Σημειώνω ιδιαιτέρως την τεράστια έλλειψη αναισθησιολόγων σε όλα ανεξαιρέτως τα Νοσοκομεία που προκαλεί κυριολεκτικά «έμφραγμα» στον χειρουργικό τομέα.

3) Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών πρακτικά απουσιάζουν ή λειτουργούν υπό μεγάλη πίεση χωρίς ανάλογο προσωπικό (κάτω του 60%).

4) Υπάρχει σοβαρή υστέρηση του ενδιαφέροντος της 5ης ΥΠΕ προς την Στερεά σε σχέση με την σπουδή στα ζητήματα της Θεσσαλίας. Δεν επιθυμώ να μπω σε λεπτομέρειες τις οποίες είμαι βέβαιος ότι το Υπουργείο σας γνωρίζει.

5) Η δομή του ΕΚΑΒ χρειάζεται περισσότερους σταθμούς ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό και σίγουρα περισσότερο προσωπικό. Η διασπορά στάθμευσης ασθενοφόρων βοηθά την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη μεταφορά του επείγοντος στο οποίο ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγων.

6) Το Νοσηλευτικό προσωπικό αυξήθηκε ευτυχώς λόγω αναγκών covid διότι χωρίς αυτή την αύξηση η κατάσταση θα ήταν εκρηκτική. Ωστόσο απαιτείται και άλλο προσωπικό μαζί βέβαια με την δέσμευση μονιμοποίησης των διετών συμβάσεων που έφερε η πανδημία.

Ωστόσο μπαίνοντας στην τουριστική περίοδο, που ευτυχώς αναμένεται ισχυρή, κάνω έκκληση και ζητώ άμεση προκήρυξη θέσεων με ταχείες διαδικασίες των κενών θέσεων στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας,

 
 

Να μην επιστραφεί η έκτακτη ενίσχυση εργαζομένων δομών

Όπως είναι γνωστό στις δομές του ΕΣΥ Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ), Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) και στη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Ξενώνας) Χαλκίδας, απασχολούνται εργαζόμενοι που μισθοδοτούνται και από το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας (ΓΝΧ).

Περισσότερα...

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ (ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ)

Εύβοια και Στερεά προσχωρούν σε μια δέσμη δράσεων ευαισθητοποίησης υπό την Περιφέρεια

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Ιωάννης Περγαντάς παρουσίασαν την «Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία» με τίτλο: «Όλοι Μαζί  Όλοι Ίσοι»
Πρόκειται για μια δέσμη σημαντικών δράσεων με πολλαπλούς στόχους που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, είναι:
* Να αναδείξει ανάγκες και ελλείψεις, αλλά και πολιτικές και δράσεις υποστηρικτικές για τα ΑμεΑ.
• Να προσφέρει πληροφόρηση για τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.
• Να συνδράμει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στα ΑμεΑ.
• Να ενθαρρύνει κάθε συμπολίτη μας με αναπηρίες, προκειμένου να ανοιχθεί στην κοινωνία, να συμμετάσχει ενεργά σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, να διεκδικήσει περισσότερα από τη ζωή!

Σύμμαχοι της Περιφέρειας σε αυτή την προσπάθεια είναι η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και πολλοί Παραολυμπιονίκες.

Οι βασικές δράσεις που θα υλοποιηθούν, από τις 18 έως και τις 22 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης, είναι οι ακόλουθες:

1. Λειτουργία Σταθμών Ενημέρωσηςοι οποίοι θα εγκατασταθούν στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων. Εκεί, θα στεγαστούν σύλλογοι ΑμεΑ και άλλοι φορείς, προκειμένου να προχωρήσουν σε ενημερωτικές δράσεις.
2. Ενημερωτικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ. Μεταξύ αυτών, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος.
3. Παραολυμπιακό Πανόραμα Αθλημάτων. Σε συνεργασία με την Ελληνική ΠαραολυμπιακήΕπιτροπή θα παρουσιαστούν τα αθλήματα της Παραολυμπιάδας, από διακεκριμένους αθλητές της χώρας.
4. «1ος Αγώνας Δρόμου Όλοι Μαζί – Όλοι Ίσοι», για ΑμεΑ με διαδρομές των 700μ. και των 5.000μ. Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο σύνδεσμο: https://bit.ly/amea-livadeia.
5. Μουσικοθεατρικά Δρώμενα με σχετική θεματολογία, με πρωταγωνιστές παιδιά των ΚΔΑΠ ΑμεΑ και μέλη συλλόγων ΑμεΑ.
 
Φ. ΣΠΑΝΟΣ: ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
 

«Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία και αναπτύσσουμε μια σειρά δράσεων στη Λαμία, τη Χαλκίδα, την Άμφισσα, το Καρπενήσι, τη Λιβαδειά και τη Θήβα με πολύτιμους συμμάχους την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, την Εθνική Συνομοσπονδία, όλες τις Ομοσπονδίες και φυσικά τους τοπικούς συλλόγους ΑμεΑ.

»Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν, εκτείνονται στα πεδία της ιατρικής πληροφόρησης, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της ανάδειξης τοπικών δράσεων και συλλόγων και φυσικά σε αυτό της αντιμετώπισης των ζητημάτων των ΑμεΑ από πλευράς Πολιτείας.

 
 

»Με αυτή τη στόχευση, την επόμενη περίοδο θα υλοποιήσουμε μια σειρά δράσεων με την καρδιά μας και σας καλούμε να τις στηρίξετε με την καρδιά σας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Ιωάννης Περγαντάς δήλωσε: «Από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος υπάρχουν και τα άτομα με αναπηρία. Εκείνο, όμως, που διαφέρει από εποχή σε εποχή και από κοινωνία σε κοινωνία είναι ο τρόπος με τον οποίο καθένας μας αντιλαμβάνεται την αναπηρία.  Για παράδειγμα, στην αρχαία Σπάρτη, όπου το ιδεώδες ήταν η σωματική ρώμη, τα άτομα με σωματική αναπηρία δεν είχαν καμιά θέση στην κοινωνία και κατέληγαν στον Καιάδα.

»Σήμερα, ευτυχώς, πολλά έχουν αλλάξει, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι η καθημερινότητα για άτομα με αναπηρίες δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη. Ο μόνος τρόπος για να μπει ένα οριστικό τέλος στην περιθωριοποίηση αυτών των ανθρώπων είναι να ρίξουμε φως στην καθημερινότητά τους και να έρθουμε σε γνήσια επαφή μαζί τους. Αυτό πετυχαίνουμε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη συνδιοργάνωση της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία».

Στη συνέντευξη Τύπου, συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος  δήλωσε: «Οι γονείς μας αγωνίστηκαν για την επιβίωση, εμείς για τη βελτίωση, σήμερα τα παιδιά μας και εμείς παλεύουμε και πάλι για την επιβίωση. Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους βιώνουν ακόμη εντονότερα τις κοινωνικές διακρίσεις, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτό δεν είναι μια απλή επίκληση για νέα μέτρα, αλλά μία καταγεγραμμένη πραγματικότητα. Για αυτούς τους λόγους το αναπηρικό κίνημα και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς αγωνίζεται για την ορατότητα, για να είναι η αναπηρία ορατή.

»Σε αυτό το ίδιο πλαίσιο εδράζεται και η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην προσπάθεια να είναι η αναπηρία ορατή. Και βέβαια και ο τίτλος της «Εβδομάδας» «Όλοι Μαζί- Όλοι ίσοι» είναι εννοιολογικά απόλυτα σωστός...».

Συμμετείχε επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής ΓεώργιοςΚαπελλάκης και τόνισε ότι«Ο αθλητισμός για τα άτομα με αναπηρία είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέσα για την ένταξη τους στην κοινωνία και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

»Στις 21 Μαΐου καλούμε όλους τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδος να έρθουν στην Χαλκίδα, να γνωρίσουν τα παραολυμπιακά αθλήματα και να δουν από κοντά καταξιωμένους Έλληνες αθλητές με αναπηρία, αλλά και παραολυμπιονίκες.

»Δράσεις, όπως αυτές που διοργανώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανόςτις επικροτούμε, τις στηρίζουμε και τον ευχαριστούμε».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Υψηλότερο ποσοστό από τον μέσο όρο της χώρας στην Στερεά - Ξεκινά το πρόγραμμα "Φιλία σε κάθε Ηλικία"

Δεν είναι μόνο η οικονομική ανέχεια και η πανδημία που φορτίζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο. Είναι και η ηλικία ιδιαίτερα αν ζει μόνος μη έχοντας οικογένεια. 

Περισσότερα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ