ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ04022020

Τετ, 01 Απρ 2020 4pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΕ ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΟΜΗΡΙΑ

ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΕ ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΟΜΗΡΙΑ

Δεν εκδίδονται άδειες, δεν μεταβιβάζονται - Τι προτείνει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών

H πόλη της Χαλκίδας σύµφωνα µε το νόμο ορίζεται ως αρχαιολογικός τόπος σχεδόν στο σύνολό της. 
Κι όμως: Καθυστερεί τραγικά η τακτοποίηση αυθαιρέτων, με αποτέλεσμα για έναν μεγάλο αριθμό ακινήτων να είναι σχεδόν αδύνατη κάθε συμβολαιογραφική πράξη, έκδοση άδειας δόμησης ή λειτουργίας ακόμη και τακτοποίησης του αυθαιρέτου, όπως προβλέπει ο νέος νόμος.

Το θέμα επισημαίνει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ευβοίας, ο οποίος μιλά "για ένα µείζον θέµα που έχει ανακύψει στην πόλη της Χαλκίδας και αφορά στην τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων σε κτίρια που βρίσκονται σε τόπους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος".
Όπως εξηγούν οι Πολιτικοί Μηχανικοί, με την τροποποίηση του Ν.4495, ορίστηκαν οι διαδικασίες σύµφωνα µε τις οποίες δύναται να τακτοποιούνται οι αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους καθώς και στο περιβάλλον προστατευόµενων µνηµείων.
Βάσει των προβλεπόµενων αυτών διαδικασιών, όλες οι υπαγωγές του Ν.4495/17 προς τακτοποίηση αυθαιρεσιών σε πόλεις όπως η Χαλκίδα, η Ερέτρια µετά τις 07 Μαΐου 2019, προαπαιτούν τη γνωµοδότηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων, που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού, άνευ της οποίας δεν δύναται να ολοκληρωθεί η όποια διαδικασία τακτοποίησης, ούτε να προχωρήσει οποιαδήποτε δικαιοπραξία/συµβολαιογραφική πράξη, ούτε και να εκδοθούν άδειες δόµησης ή λειτουργίας σε κτίρια µε αυθαιρεσίες.
Ωστόσο, µέχρι στιγµής δεν έχουν συσταθεί οι αρµόδιες επιτροπές/συµβούλια που ορίζει ο νόμος, οπότε εκ των πραγµάτων, δεν µπορεί να προχωρήσει καµία τακτοποίηση σε κηρυγµένους αρχαιολογικούς τόπους.
Η διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρεσιών σε κτήρια της περιοχής της Χαλκίδας, είναι πλέον προβληµατική και επηρεάζει µηχανικούς, συµβολαιογράφους και πολίτες, προκαλώντας καθυστερήσεις που µεταφράζονται σε οικονοµική επιβάρυνση και ταλαιπωρία.
Ο Σύλλογος ∆ιπλωµατούχων Πολιτικών Μηχανικών Ευβοίας  "διαμαρτύρεται αλλά και προτείνει για την άµεση αντιµετώπιση του προβλήµατος τα παρακάτω:
1) Να µην απαιτείται γνωµοδότηση της Αρχαιολογικής υπηρεσίας για αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες εκτελέστηκαν σε περιοχή που κατά το χρόνο κατασκευής δεν ήταν κηρυγµένος αρχαιολογικός χώρος.
2) Να συνεχίσουν απρόσκοπτα οι διαδικασίες τακτοποίησης αυθαιρεσιών που ανήκουν στις Κατηγορίες 1,2,3 και 4 σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.4495/17.
3) Οι αυθαιρεσίες συγκεκριµένα που υπάγονται στην Κατηγορία 5:
α) σε ακίνητα µε οικοδοµική άδεια και τελική συνολική επιφάνεια < 200τ.µ. να εµπίπτουν στην προαναφερθείσα περίπτωση (2).
β) σε ακίνητα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα ή σε όσα ακίνητα η τελική συνολική επιφάνεια >200τ.µ. να χρήζουν γνωµοδότησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
4) Να διορθωθεί – συµπληρωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρµα του ΤΕΕ στο πεδίο “Στοιχεία υπολογισµού” (πέραν του υφιστάµενου πεδίου «Παραδοσιακό – ∆ιατηρητέο») η επιλογή “αρχαιολογικός τόπος”.
5) Σε κάθε περίπτωση που θα ζητείται γνωµοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, να ισχύει αυστηρά ο χρονικός περιορισµός των τριάντα (30) ηµερών και πέραν του διαστήµατος αυτού να θεωρείται αυτοδίκαιη η έγκρισή της.
Καταλήγοντας επισημαίνει, ότι με την όλη κατάσταση, παραβιάζεται κατάφωρα η συνταγµατικά κατοχυρωµένη, αρχή της ισότητας των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο Νόµο".
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ