ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ08252019

Παρ, 23 Αυγ 2019 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Ξεκινούν πλειστηριασμοί ακριβών μονάδων - Πρώτη περίπτωση το ακίνητο της ΣΕΛΜΑΝ

Η κυβέρνηση παρέδωσε 72.000 ακίνητα στος δανειστές για 99 χρόνια. Αυτοί έχουν το απόλυτο δικαίωμα αξιοποίησής τους: Πώληση, ενοικίαση, τεμαχισμό κ.ο.κ. Πολλά ακίνητα είναι και στην Εύβοια και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκποίησης πολλών από αυτά.

Ένα δεύτερο "πακέτο" χιλιάδων ακινήτων που ερημοποιήθηκαν και θα εκποιηθούν είναι εταιρείων που τις κατέστρεψε η κρίση. Τα ακίνητα αυτά θα βγουν σε πλειστηριασμούς μέσα από την πτωχευτική διαδικασία.

 

Μια τέτοια περίπτωση είναι το ακίνητο της ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό μαζί με τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό του βγαίνει σε πλειστηριασμό με αρχική τιμή εκκίνησης προσφορών τα 26 εκατομμύρια ευρώ.

 

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 ξεκινάει η διαδικασία των προσφορών για την απόκτηση του ακίνητου της ΣΕΛΜΑΝ 400 περίπου στρεμμάτων με κτίσματα 121 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. 

 

Το εργοστάσιο της Χαλκίδας που είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν ότι άξιζε 60 εκατομμύρια ευρώ, θα βγει στον πλειστηριασμό με αρχική τιμή τα 26 εκατομμύρια σύμφωνα με την απόφαση της εισηγήτριας της πτώχευσης.

 

 Shelman ήταν ένα από τα μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας που μεσουράνησαν στην Ελλάδα για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Η βιομηχανία ξύλου που ίδρυσε τη δεκαετία του ’60 ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Ηλιάδης, αποτελούσε σημείο αναφοράς στον ευρύτερο κλάδο της ξυλείας στην Ελλάδα. Το εμβληματικό λογότυπο της εταιρείας με τον ελέφαντα ήταν σήμα κατατεθέν με διεθνή αναγνώριση στον κλάδο.

 

Η πενηντάχρονη ιστορία της Shelman, όμως, έληξε άδοξα, παρά την εξαγορά της το 2009 από την εταιρεία Alpha Wood, συμφερόντων των επιχειρηματιών Αδαμόπουλου-Αγοραστού. Η Shelman διέθετε δύο εργοστάσια σε Χαλκίδα και Κομοτηνή, η αξία των οποίων είχε αποτιμηθεί παλαιότερα σε 60 εκατομμύρια ευρώ το καθένα, αλλά η μεγάλη πτώση της εγχώριας ζήτησης για προϊόντα ξυλείας λόγω της καθίζησης της οικοδομής και οι αθρόες εισαγωγές την οδήγησαν στη χρεοκοπία. 

 

Τον Ιανουάριο του 2010, ο βασικός μέτοχος κ. Αντώνης Αδαμόπουλος, με την ιδιότητα του νέου βασικού μετόχου της Shelman και μετά την εξαγορά της από την Alfa Wood έναντι 11 εκατ. ευρώ, ανακοίνωνε ότι όραμά του αποτελούσε «η ανάπτυξη και όχι η συρρίκνωσή της». Η πορεία τον διέψευσε.

 

Η προσπάθεια του επιχειρηματία να μηδενίσει τις ζημίες των 22 εκατ. ώς το τέλος του 2010, δεν απέδωσε. Κι αυτό γιατί –όπως εκτιμούσαν άνθρωποι της αγοράς– η Shelman ήταν ζημιογόνος από το 2005, με αποτέλεσμα να μειώνει τα ίδια κεφάλαια και να αυξάνει τον δανεισμό της. 

 

Οι περικοπές και οι μειώσεις προσωπικού δεν πρόσφεραν τη λύση, ούτε η αίτηση για το άρθρο 99. Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 70% τη 2ετία 2011-2013 έδωσε τη «χαριστική βολή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ