ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ04102020

Πεμ, 09 Απρ 2020 5pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Προστατευόμενες περιοχές περιβάλλοντος στην Εύβοια

Προστατευόμενες περιοχές περιβάλλοντος στην Εύβοια

Νεοσύστατος φορέας τις παρακολουθεί αλλά χωρίς όλες τις αρμοδιότητες δεν μπορεί να επέμβει

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας (ΦΔΠΠ Εύβοιας), ένας εκ των νεοσυσταθέντων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, συμπλήρωσε 1 μήνα από τη συγκρότησή του σε σώμα.

Πρόκειται για φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει ως κύριο αντικείμενό του, τη διοίκηση και τη διαχείριση συγκεκριμένων προστατευόμενων περιοχών οι οποίες είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, της περιοχής ευθύνης του, στην Εύβοια, στη Σκύρο και σε τμήμα της Βοιωτίας.
Η περιοχή Λιβάδι ή «Κολοβρέχτης» η οποία βρίσκεται στα όρια των Δήμων Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων, έχει χαρακτηριστεί με Προεδρικό Διάταγμα, από το 1989, ως Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.), και έχει καταγραφεί ως υγροβιότοπος με κωδικό GR242274000 και όνομα «Έλος Ψαχνά ή Λιβάδι ή Κολοβρέχτης». Ο πυρήνας του υγροβιότοπου, έχει χαρακτηριστεί με ΠΔ το έτος 1989 ως «περιοχή προστασίας της φύσης» και ισχύουν συγκεκριμένοι περιορισμοί χρήσης, δόμησης και δραστηριοτήτων, ενώ πρέπει να γίνονται συγκεκριμένοι έλεγχοι των επιπτώσεων των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Παρόλα αυτά όμως και λόγω του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ακολουθηθεί η προαναφερόμενη διαδικασία αναφορικά με την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο NATURA 2000, τα όριά της, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων κλπ δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα διοίκησης και διαχείρισης του «Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας» και ως εκ τούτου ο Φορέας δεν νομιμοποιείται να αναλάβει πρωτοβουλία επί της διοίκησης ή της διαχείρισης της εν λόγω περιοχής.
Εντούτοις όμως εξαιτίας του υψηλού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της περιοχής για το Νομό της Εύβοιας και ιδιαιτέρως για τους Δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων, ο Φορέας ήδη έχει συζητήσει το θέμα σε συνεδρίαση του Δ.Σ., ενώ έχει προσκαλέσει τους Δημάρχους των προαναφερόμενων περιοχών σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. προκειμένου να συζητηθεί το θέμα διεξοδικότερα και να ανταλλαγούν απόψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων μερών.