ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ05202019

Σαβ, 18 Μαϊ 2019 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣτΕ: ΝΑΙ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ

ΣτΕ: ΝΑΙ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ

Φορείς και πολίτες εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων αντιδράσεων

Ανοίγει ο δρόμος για την μεγάλη επένδυση των 8 Αιολικών Πάρκων στην Κάρυστο, μετά την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ στις νομικές αντιδράσεςι φορέων και πολιτών.

 

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά τους Αιολικούς Σταθμούς της Εταιρίας ΕΝΕL στη Νότια Καρυστία αναφέρει:

 

"Σας ανακοινώνουμε ότι εξεδόθη απόφαση τού Συμβουλίου τής Επικρατείας, με την οποία απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης του Συλλόγου, σχετικά με την εγκατάσταση των 8 Αιολικών Σταθμών τής ΕNEL GREEN POWER HELLAS Α.Ε. στην περιοχή τής Όχης. 

 

Καθώς η απόφαση βρίσκεται στο στάδιο τής καθαρογραφής, δεν είναι ακόμη δυνατή η λήψη αντιγράφου η οποία θα επιτρέψει πιο αναλυτική μελέτη και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων περαιτέρω αντίδρασης. 

 

Θα σας ενημερώσουμε πιο συγκεκριμένα όταν θα έχουν διευκρινιστεί πλήρως οι λόγοι τής απόρριψης των ως άνω αιτήσεων. 

 

Επίσης ενημερώνουμε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η καθαρογραφή της απόφασης ισχύει για την ENEL η προσωρινή διαταγή διακοπής εργασιών του ΣτΕ  της 11/8/2017". 

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 

Τα έργα κατασκευής οκτώ αιολικών πάρκων και 73 ανεμογεννητριών, στη περιοχή Καφηρέα του Δήμου Καρύστου Εύβοιας, "μπλόκαραν" με προσωρινές διαταγές του προεδρεύοντα του θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντιπροέδρου, Ιωάννη Γράβαρη.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας είχε προσφύγει ο Σύλλογος για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας και τρεις κάτοικοι της Καρύστου, κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και κατά 27 αποφάσεών του με τις οποίες προβλέπεται η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων.

Μεταξύ άλλων στην προσφυγή υποστηρίχθηκε, ότι τα οκτώ αιολικά πάρκα θα εγκατασταθούν μέσα σε δασική έκταση ενταγμένη στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000, χαρακτηρισμένη ως τόπο κοινοτικής σημασίας και ζώνη ειδικής προστασίας για την ορνιθοπανίδα.

Στις προσωρινές διαταγές του, ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ είχε αναφέρει: «Διατάσσουμε να μην εκτελεσθεί οποιαδήποτε περαιτέρω εργασία που κατατείνει στην πραγματοποίηση των επίδικων έργων, μέχρι την έκδοση απόφασης επί του αιτήματος αναστολής των προσβαλλόμενων αποφάσεων».

Σημειώνεται πως με τις εν λόγω υπουργικές αποφάσεις εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι των επίμαχων αιολικών πάρκων, όπως και οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία τους.

Στα 8 αιολικά πάρκα προβλέπεται η εγκατάσταση 73 ανεμογεννητριών οι οποίες θα παράγουν 167,9 MW, η κατασκευή υπογείου δικτύου μέσης τάσης 20MW και η κατασκευή τριών σταθμών ανυψωτικής τάσης 20/150 KV στις θέσεις Αμυγδαλέα, Αντιά και Πλατανιστός της Καρύστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ