ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ08252019

Παρ, 23 Αυγ 2019 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Αναπλάθεται το κέντρο της Χαλκίδας

Αναπλάθεται το κέντρο της Χαλκίδας

Η σύμβαση του έργου «Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Δικαστικού Μεγάρου», υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Θανάση Ζεμπίλη και τους εκπροσώπους της αναδόχου κοινοπραξίας Αλέκο Λουκίδη και Μάνθο Ζάχαρη. Ακολούθησαν και οι υπογραφές για το έργο «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημοσίων Ανοικτών Χώρων Δήμου Χαλκιδέων», με τον εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας Γιάννη Χρυσοσπάθη.

 

Η παρέμβαση συγκεκριμένα αφορά στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Δικαστικού Μεγάρου και στη φωτιστική ανάδειξή του. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 359.953 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) με τη μέση έκπτωση που προσέφερε η ανάδοχος κοινοπραξία να ανέρχεται στο 9,27%. Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Χαλκιδέων. Η κατασκευή του δε, έχει χρονικό ορίζοντα παράδοσης εντός 6 μηνών (δηλ. στα τέλη του 2014).

Στον περιβάλλοντα χώρο του νεοκλασσικού κτηρίου του Δικαστικού Μεγάρου συμπεριλαμβάνονται τα πεζοδρόμια των περιμετρικών οδών που στη μεν λεωφ. Βενιζέλου παρουσιάζουν φθορές λόγω παλαιότητας ενώ στις άλλες πλευρές -λόγω των αποσπασματικών παρεμβάσεων- εμφανίζουν ετερόκλητα υλικά. Βάσει της εγκεκριμένης μελέτης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, προβλέπεται:

- για τις οικοδομικές εργασίες

α) εξομάλυνση του εδάφους πεζοδρομίων-δρόμων στις τρεις, πλην αυτής της προς τη λεωφ. Βενιζέλου, πλευρές του κτηρίου, β) επίστρωση των πεζοδρομίων από πλάκες γρανίτη και πλάκες όδευσης τυφλών, με ζώνη μαρμάρου πλάτους 80 cm περιμετρικά της βάσης του κτηρίου (σε υπόβάση σκυροδέματος), γ) τοποθέτηση ραμπών ΑμεΑ, δ) αντικατάσταση του επί μέρους κατεστραμμένου περιμετρικού δικτύοτ ύδρευσης.

Ειδικότερα στην πλευρά επί της λεωφ. Βενιζέλου, τα παρτέρια (με τους κυβόλιθους να χρησιμοποιούνται ως εσωτερικοί ξυλότυποι στη νέα κατασκευή) επενδύονται με σκυρόδεμα σε επιφάνεια «χτυπητή», κατασκευάζονται νέα παγκάκια με βάση από σκυρόδεμα και κάθισμα από ξύλο.

- για το πράσινο

α) στην πλευρά επί της λεωφ. Βενιζέλου διατηρούνται τα δέντρα και τα παρτέρια υφίστανται την ανακατασκευή που ήδη περιγράφηκε, β) στην πλευρά επί της οδού Συγγρού καταργούνται τα παρτέρια με τα λιγούστρα για να απελευθερωθεί ο χώρος προς όφελος των πεζών και να αναδειχθεί η νοτιοανατολική όψη του κτηρίου, γ) στην πλευρά επί της οδού Κριεζώτου καταργούνται τα παρτέρια με τα λιγούστρα και τα υπερυψωμένα παρτέρια με τα δένδρα υποβιβάζονται στο επίπεδο της δαπεδόστρωσης, δ) στην πλευρά επί του πεζοδρόμου Καραμουρτζούνη, τα υφιστάμενα τσιμεντένια σενάζ που περιβάλλουν τα δένδρα υποβιβάζονται επίσης στο επίπεδο της δαπεδόστρωσης.

- για το φωτισμό

θα τοποθετηθούν ενδοδαπέδιοι προβολείς στην περιμετρική ζώνη μαρμάρου, στα 25 cmαπό το κτήριο και στα σημεία όπου δεν υπάρχουν παράθυρα. Συγκεκριμένα, 18 φωτιστικά στην πλευρά επί της λεωφ. Βενιζέλου, 13 στην πλευρά επί της οδού Συγγρού, 16 στην πλευρά επί της οδού Κριεζώτου και 14 στην πλευρά επί του πεζοδρόμου Καραμουρτζούνη.

Είναι κατανοητό από την οριοθέτησή του, ότι το έργο συνδέεται αμεσότατα με αυτό της βιοκλιματικής αναβάθμισης του χώρου γύρω από το πρώην πάρκινγκστη συμβολή Κριεζώτου και Καραμουρτζούνη, και βρίσκεται σε πλήρη συνέργεια με το ενιαίο δίκτυο πεζοδρομήσεων του εμπορικού κέντρου. Ωςτμήμα του συνολικότερου σχεδιασμού ανάπλασης των ανοιχτών δημοσίων χώρων, αισθητικής αναβάθμισης και ενίσχυσης του εμπορικού κέντρου της πόλης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ