ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ09232019

Παρ, 20 Σεπ 2019 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Νέα ευρήματα μέσα στο 2017

Νέα ευρήματα μέσα στο 2017

Παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση - Κορυφώνεται το ενδιαφέρον για το Ναό της Αρτέμιδας στην Αμάρυνθο 

Την Πέμπτη 8 Μαρτίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, σε μία κατάμεστη αίθουσα, η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή παρουσίασε τα νέα ανασκαφικά στοιχεία που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη το καλοκαίρι του 2017 και τα οποία ενισχύουν την ύπαρξη Ναού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο.

Ο ναός αποτελούσε αντικείμενο έρευνας εδώ και έναν αιώνα περίπου και εντοπίστηκε στους πρόποδες του λόφου Παλαιοεκκλησίες, κοντά στην Αμάρυνθο.   Η έρευνα διεξαγόταν στο σημείο από το 2007, υπό την εποπτεία του Καρλ Ρέμπερ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λοζάνης και διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του καλοκαιριού που αναλύθηκαν και στην άνωθεν εκδήλωση διεξοδικά, στο φως ήρθε μνημειώδης στοά του 4ου αι. π.Χ. που πλαισίωνε την ανατολική και τη βόρεια πλευρά του ιερού. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του καλοκαιριού 2017, ανοίχτηκαν τομές στον χώρο που περιβάλλεται από τις στοές, στις οποίες εντοπίστηκε ο πυρήνας του ιερού, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται πράγματι για το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος.

Κατά την καλοκαιρινή ανασκαφική περίοδο ανακαλύφθηκαν κτήρια διαφόρων εποχών(από τον 6ο έως και τον 2ο αι. π.Χ.) και υπόγεια κρήνη που είχε κτιστεί με αρχιτεκτονικά μέλη και βάσεις από μνημεία σε δεύτερη χρήση. Από κάποιες ενεπίγραφες βάσεις και ενσφράγιστες κεραμίδες που φέρουν το όνομα «Αρτέμιδος», στάθηκε δυνατή η ταύτιση του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, καθώς οι επιγραφές αναφέρονται σε αναθέσεις στη θεά Αρτέμιδα, στον αδελφό της Απόλλωνα και στη μητέρα τους Λητώ.

Σύμφωνα με τις αρχαίες γραπτές πηγές, το ιερό αυτό υπήρξε από τα σημαντικότερα της Εύβοιας. Η ύπαρξή του είναι γνωστή από το 10ο βιβλίο του έργου του Ρωμαίου γεωγράφου Στράβωνα. Από τον 19ο αιώνα, οι αρχαιολόγοι προσπάθησαν να εντοπίσουν το συγκεκριμένο ιερό, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, παρά τις πολλές υποθέσεις, εξαιτίας της λανθασμένης ένδειξης της απόστασης στο κείμενο του Στράβωνα. Όπως ορθά απέδειξε ο καθ. Denis Knoepfler, ιστορικός και επιγραφικός στο Πανεπιστήμιο του Neuchâtel (Ελβετία) και στο Collège de France, το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος δεν βρισκόταν σε απόσταση 7 στάδια (δηλ. 1,5 χλμ.) από την πόλη της Ερέτριας, όπως αναφέρει ο Στράβων, αλλά σε απόσταση 60 στάδια (δηλ. 11 χλμ.). ​

Χαρακτηριστικό της σπουδαιότητας των ευρημάτων είναι το γεγονός πως στην εκδήλωση της Πέμπτης παρέστησαν αρχαιολόγοι απ’ όλο τον κόσμο αλλά και ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα Χάνς-Ρούντολφ Χόντελ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή έχει χρηματοδοτηθεί από το ελβετικό κράτος έως το 2021 προκειμένου να συνεχίσει την παρουσία της και τα σπουδαίο έργο της στην χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ